Σε γραμμή εκκίνησης για την έναρξη της κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές για τη νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στις εγκαταστάσεις του παλιού λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς, ο οποίος πλέον έχει σταματήσει να λειτουργεί. Προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ και η υπογραφή της σύμβασης δεν θα αργήσει σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης.  Άλλωστε η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει την έναρξη της κατασκευής της  εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Η ολοκλήρωση της νέας μονάδας, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, είχε τοποθετηθεί στους 22 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ανάδοχο, ενώ η  σύμβαση προβλέπει εκτός από την κατασκευή και οκταετή συντήρηση της μονάδας.

Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.  Επιπλέον η ΔΕΗ  διατηρεί και μονομερές δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 7 ετών συντήρησης, με προϋπολογισμό στα 19,7 εκατ. ευρώ.   O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, θα κατασκευαστεί για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) έπειτα από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
 
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο έργο από τα νέα μέσα παραγωγής θερμικής ενέργειας σε χώρους της ΔΕΗ (ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδα 5), καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα. Ο  σχεδιασμός του έργου έγινε με την παραδοχή λειτουργίας της μέγιστης παραγωγικής ικανότητας του έργου.
 Η οποιαδήποτε μείωση του επιπέδου παραγωγής της μονάδας ΣΗΘΥΑ θα επιφέρει αύξηση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας και κατά συνέπεια αύξηση της αντίστοιχης τιμής τηλεθέρμανσης. Η παραγόμενη θερμική ισχύς της νέας μονάδας της ΔΕΗ θα είναι άνω των 65 MWth.
 Ο σταθμός θα αποτελείται από εννιά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, με καθένα από αυτά να αποτελείται από μία μηχανή εσωτερικής καύσης   και μια ηλεκτρογεννήτρια. Τα καυσαέρια που θα προκύπτουν και το κύκλωμα ψύξης θα τροφοδοτούν με θερμότητα αντίστοιχα δύο εναλλάκτες για την εξυπηρέτηση του δικτύου τηλεθέρμανσης.
Ο σταθμός θα διασυνδεθεί με το δίκτυο υψηλής τάση των 400kV, μέσω δύο  νέων μετασχηματιστών οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις θέσεις των υφιστάμενων μετασχηματιστών ανύψωσης των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς. Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση επιπλέον ενός μετασχηματιστή (11/33kV) καθώς και ενός νέου υποσταθμού ζεύξης 33kV.