τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν εμφανής σε μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως η Amazon, η ExxonMobil και η United Parcel Service Ψηφίσματα που ζητούσαν από τις αμερικανικές εταιρείες περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή κέρδισαν κατά μέσο όρο 23 % υποστήριξη των μετόχων φέτος έως τα τέλη Μαΐου έναντι 36,6 % πέρυσι, όπως αναφέρουν οι Financial Times, που επικαλούνται στοιχεία του Sustainable Investments Institute, ενός μη κερδοσκοπικού παρόχου δεδομένων. Οι προτάσεις των μετόχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έλαβαν το 21,6 % των ψήφων, έναντι περίπου του ενός τρίτου το 2022.
Μειώνεται η στήριξη των μετόχων σε ψηφίσματα που αφορούν περιβαλλοντικά (μπλε στήλες) ή κοινωνικά (γαλάζιες στήλες) στις αμερικανικές εταιρείες (πηγή: Financial Times)
Οι προτάσεις των μετόχων, συνήθως μη δεσμευτικές στις ΗΠΑ, γίνονται όλο και περισσότερο εργαλείο ακτιβισμού εκ μέρους θρησκευτικών οργανώσεων, περιβαλλοντολόγων και άλλων κοινωνικά ευαισθητοποιημένων επενδυτών. Εφέτος αναμένεται να κατατεθεί αριθμός-ρεκόρ σε ψηφίσματα, όπως εκτιμά το The Conference Board και όπως δείχνουν τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας Esgauge.
Η αλλαγή πολιτικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2021 επέτρεψε σε περισσότερες αναφορές να τεθούν σε ψηφοφορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προτάσεις να έχουν εξελιχθεί από εκκλήσεις γνωστοποίησης προς τις διοικήσεις σε συγκεκριμένα αιτήματα για δράση εκ μέρους των εταιρειών.
Ενώ ο αριθμός των ψηφισμάτων έχει αυξηθεί, η υποστήριξη δεν είχε αντίστοιχη πορεία. Μόνο πέντε ψηφίσματα μετόχων των ΗΠΑ για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα κέρδισαν την πλειοψηφία των μετόχων φέτος, από 35 που το 2022 και το 2021, σύμφωνα με το Sustainable Investments Institute.
Αποτελέσματα ψηφοφοριών σε Γενικές Συνελέυσεις Μετόχων σχετικά με ψηφίσματα που αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά θέματα ή αρχές διακυβέρνησεις (κριτήρια ESG) στις αμερικανικές εταιρείες. Με μπλε όσα ψηφίστηκαν ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με γαλάζιο όσα αποσύρθηκαν ή δεν ψηφίστηκαν και με βαθύ μπλε όσα δεν τέθηκαν σε ψηφορορία. Η μπλε γραμμή δείχνει τη στήριξη σε ψηφίσματα υπέρ των κριτηρίων ESG και η κόκκινη γραμμή σε ψηφίσματα που απορρίπτουν τα κριτήρια ESG (πηγή: Financial Times)
«Έχουμε δει αύξηση στις διαφανέστερες εταιρικές ανακοινώσεις, ειδικά από μεγαλύτερες εταιρείες, μαζί με μια αύξηση των υπερβολικά περιοριστικών προτάσεων που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια των εταιρειών», δήλωσε ο Benjamin Colton, επικεφαλής διαχείρισης στην State Street Global Advisors, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αξίας $3,6 τρις. «Η παρατήρησή μας είναι ότι αυτή η δυναμική έχει οδηγήσει σε συνολική μείωση της υποστήριξης των επενδυτών για περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτάσεις μετόχων».
Μόνο το 11 % των μετόχων της Exxon υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα το αίτημα για τον καθορισμό στόχων μείωσης των εκπομπών σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από 28 % πέρυσι. Στην Amazon, ένα ψήφισμα που ζητούσε περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους των πλαστικών συσκευασιών έλαβε λιγότερο από το ένα τρίτο της στήριξης των μετόχων, από σχεδόν το μισό πέρυσι.
Η υποστήριξη προς μια πρόταση που αφορούσε τη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη και την ένταξη στη ναυτιλιακή UPS ανήλθε στο 25 % φέτος, έναντι 37 % το 2022.
Η ψήφος των μετόχων έχει επίσης εμπλακεί σε πολιτικές διαμάχες που αφορούν την άνοδο των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών επενδύσεων (ESG). Ο κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για την προεδρία Ron De Santis υπέγραψε τον περασμένο μήνα έναν νόμο που απαιτεί από τα συνταξιοδοτικά ταμεία της πολιτείας να ψηφίζουν μετοχές μόνο για «χρηματικούς παράγοντες». Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας τον Δεκέμβριο κατηγόρησαν τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock, Vanguard και State Street ότι χρησιμοποιούν την εξουσία ψήφου των μετόχων τους «για την προώθηση φιλελεύθερων κοινωνικών στόχων».
Δημοσίως, οι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων έχουν δηλώσει ότι οι πολιτικές επιθέσεις δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους όσον αφορά τις ψηφοφορίες, λέει ο MatteoTonello, διευθύνων σύμβουλος στο The Conference Board. Όμως, «πραγματικά νομίζω ότι η απάντησή τους στις αντιδράσεις τούς οδήγησε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πολιτικές [ψηφοφορίας]».
Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική εκτός ΗΠΑ. Η μέση υποστήριξη για περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτάσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες αυξήθηκε έως και 11,6 % το 2023 από 10,6 % πέρυσι και 5,5 % το 2021, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Diligent. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι λιγότερες προτάσεις μετόχων κατατίθενται στην Ευρώπη — μόνο οκτώ περιβαλλοντικές ή κοινωνικές προτάσεις ψηφίστηκαν έως τις 31 Μαΐου.
Η υποστήριξη για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ψηφίσματα εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ ανήλθε στο 17 % φέτος, από 11,3 % πέρυσι, σύμφωνα με το Diligent.
Οι συντηρητικοί ακτιβιστές των ΗΠΑ έχουν επίσης καταθέσει αριθμούς-ρεκόρ προτάσεων μετόχων μετά την αλλαγή πολιτικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα ζητήματά τους απέτυχαν επίσης να συγκεντρώσουν υποστήριξη από θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Η BlackRock είπε ότι η ψήφος των μετόχων της επικεντρωνόταν πάντα στην παροχή «μακροπρόθεσμης οικονομικής αξίας στους πελάτες μας». Η υποστήριξη της εταιρείας στα ψηφίσματα των μετόχων είχε μειωθεί πέρυσι. Ο Benjamin Colton, της State Street, σημειώνει ότι οι διακυμάνσεις στις ψηφοφορίες της εταιρείας έχουν παραμείνει «πολύ σταθερές όλα αυτά τα χρόνια».
Από την πλευρά της, η Vanguard αρνήθηκε να σχολιάσει σε σχετικό ερώτημα των FT.
Τα ψηφίσματα που σχετίζονται με την άμβλωση, που κατατέθηκαν μετά την σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που κατήργησε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, απέτυχαν να κερδίσουν περισσότερο από το 12 % υποστήριξη στις Tenet Healthcare, American Express και EliLilly. Στην ασφαλιστική εταιρεία Travelers, μια πρόταση που ζητούσε από την εταιρεία να ορίσει προθεσμία μετά την οποία θα σταματήσει να αναλαμβάνει νέα έργα ορυκτών καυσίμων κέρδισε υποστήριξη 8,8% τον Μάιο, από 13 % υποστήριξη πέρυσι. Ο πληρεξούσιος σύμβουλος της Institutional Shareholder Services δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αποκαλύψει τα περισσότερα από αυτά που ζητούσε το αίτημα των μετόχων.
Οι προτάσεις των μετόχων «γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές», δήλωσε ο Brian Bueno της εταιρείας συμβούλων Farient Advisors. Για τις οργανώσεις που συνήθως υποβάλλουν τις περισσότερες αναφορές, «προφανώς δεν λειτούργησε αυτό που έκαναν εφέτος», είπε. «Θα καταλήξουμε να δούμε ότι οι προσπάθειές τους δεν είχαν τόσο καλά αποτελέσματα εφέτος όσο προηγούμενα χρόνια», όπως επισήμανε.