Ύστερα από μια σύντομη περίοδο ανοδικής διόρθωσης των τιμών του πετρελαίου, το Brent το διεθνές benchmark και η αμερικανική ποικιλία WTI επιστρέφουν, από τις αρχές των διαπραγματεύσεων, σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, σε χαμηλές στροφές. Τα μεν συμβόλαια Brent για παραδόσεις Ιουλίου διαπραγματεύονται στα όρια των 75,50 δολαρίων ανά βαρέλι, τα δε του WTI κάτω από τα 71 δολάρια ανά βαρέλι. Καθώς αυτού του είδους οι μεταπτώσεις κλίματος στις αγορές είναι αναμενόμενες και ουδείς μπορεί να αναμένει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα υπ΄αυτές τις παγκόσμιες συνθήκες, η μόνη δυνατότητα για μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι οι αναλύσεις κορυφαίων οργανισμών.

Έτσι, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 80 δολάρια ανά βαρέλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρά την πιο πρόσφατη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία.

Σημειώνουμε ότι στην συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής, οι παραγωγοί του ΟPEC+ αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής αργού πετρελαίου έως το 2024, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως (δείτε σχετικό άρθρο του energia.gr εδώ.) Aυτές οι περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν και μετά τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. 

Παρά αυτές τις εξελίξεις,  η EIA αναμένει ότι οι παραγωγοί εκτός ΟPEC θα αυξήσουν κατά 1,5 εκατ βαρέλια ημερησίως την παγκόσμια παραγωγή το 2023 και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Επικεφαλείς αυτής της κούρσας θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Νορβηγία, Καναδά, Βραζιλία και Γουιάνα.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι αυτές οι περικοπές θα επιφέρουν μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου σε κάθε τρίμηνο μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2023 και του τρίτου τριμήνου του 2024, όπως εκτιμά η EIA. Η αμερικανική υπηρεσία στην πρόσφατη έκθεσή της προβλέπει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν ελαφρώς το επόμενο έτος, όταν η αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της ήταν ότι θα αυξηθούν κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, το 2024.

Όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει σταδιακά πιέσεις στις τιμές του αργού. Όμως το πετρέλαιο δεν αναμένεται να καταγράψει ράλι και οι τιμές του Brent θα παραμείνουν κατά μέσον όρο στο ύψος των 79 δολαρίων ανά βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου το 2024 αναφέρονται σε αύξηση των τιμών σε 84 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο.

Ακόμη, η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά περαιτέρω 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, ανέφερε η EIA, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι "παραμένει σημαντική η αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμό επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας και για τον πιθανό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου κατά την περίοδο πρόβλεψης".