Φρέναραν οι μειώσεις των τιμών ρεύματος στην Ευρώπη με εξαίρεση την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Δείκτη Τιμών Οικιακών Τιμολογίων Ενέργειας (HEPI) και σύμφωνα με αυτή οι λογαριασμοί ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσαν τον Μάιο τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μείωση έναντι του Απριλίου

Ο HEPI καταγράφει την πορεία των τιμολογίων σε 33 πόλεις της Ευρώπης και σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση στην Αθήνα η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων (κυμαινόμενα και σταθερά) υποχώρησε κατά 11% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή στη σχετική έκθεση οι συντάκτες της παρατηρούν πως στην πλειονότητα των χωρών τα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές παρέμειναν αμετάβλητα σηματοδοτώντας το τέλος της εξάμηνης πτωτικής τροχιάς που καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων στην Αθήνα ήταν τον Μάιο στα 26,40 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 14η θέση σε σύνολο 33 όσον αφορά το ύψος των τιμών, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι στα 26,52 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα και στο σύνολο του δείγματος στα 25,10 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη είναι το Δουβλίνο με 47,12 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ακολουθούν το Λονδίνο με 46,23 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα και η Ρώμη με 42,81 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Οι επόμενες μετά την Αθήνα μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος καταγράφηκαν σε Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) και ακολούθησαν το Αμστερνταμ, το Βερολίνο και η Πράγα (-2%).

Οι λόγοι αυξομειώσεων

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις οι μεγαλύτερες (16%) σημειώθηκαν τον Μάιο στη Ρίγα της Λετονίας. Στο Βελιγράδι τα τιμολόγια ανατιμήθηκαν κατά 7% και στο Ελσίνκι 4%.

Ενας από τους λόγους των αυξομειώσεων, που καταγράφεται στον HEPI του περασμένου μήνα, είναι και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Σε κάποιες χώρες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σε κάποιες άλλες λήγουν.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, οι μεγάλες μειώσεις αποδίδονται στη συνεχιζόμενη πολιτική επιδότησης των οικιακών λογαριασμών, ενώ στη Φινλανδία οι αυξήσεις προέρχονται από την επαναφορά του ΦΠΑ του ρεύματος στο 24%. Στη Λετονία, οι ανατιμήσεις πυροδοτήθηκαν, μετά το τέλος της στήριξης των οικιακών τιμολογίων ρεύματος. Η Αθήνα παραμένει από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης και στην κατηγορία των προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με κυμαινόμενα τιμολόγια. Η μέση τιμή ήταν στα 24,93 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα, όταν η μέση ευρωπαϊκή τιμή στην ίδια κατηγορία προϊόντων ήταν στα 29,98 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης θα παραμένουν σε ισχύ μέχρι και τον Σεπτέμβριο μετά και την παράταση που απέσπασε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές ανακοίνωσε την πρόθεση της να μην παρατείνει το συνολικό πλέγμα των παρεμβάσεων της για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας διαπιστώνοντας πως η ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές έχει επανέλθει.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")