Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 25 κράτη μέλη. Ειδικότερα, η ΕΕ στην πρόσφατη έκθεσή της (COM 2023 - 302 final) σχετικά με την επανεξέταση των επειγουσών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, 

αναφέρει μεταξύ άλλων, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής ότι:

- Πέντε κράτη μέλη, συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Ισπανία δήλωσαν μείωση άνω του 10%.
- Δέκα κράτη μέλη, συγκεκριμένα η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία δήλωσαν μειωμένες ποσότητες μεταξύ 4% και 7%.
- Οκτώ κράτη μέλη, συγκεκριμένα Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, η Σλοβενία και η Σουηδία δήλωσαν μειωμένους όγκους που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10%.

Γενικότερα, η Ελλάδα ακολουθώντας τις υποχρεώσεις της, αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση με μείωση της κατανάλωσης  φυσικού αερίου και ηλεκτρικής  ενέργειας. Παράλληλα, διέθεσε εθνικούς πόρους 10,7 δισ. ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του GreenTank από την έναρξη της περιόδου ισχύος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας, η χώρα πέτυχε:
- μείωση κατά 20,9% της συνολικής κατανάλωσης ορυκτού αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023.
- μείωση κατά 86,2% της εξάρτησης από το εισαγόμενο - μέσω του αγωγού Turkstream - ρωσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης για το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εισαγωγές ρωσικού LNG η μείωση των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου που κάλυψαν τμήμα της εγχώριας ζήτησης ήταν 65,4% κατά το επτάμηνο Αυγούστου 2022 - Φεβρουαρίου 2023, μια επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ-27 (-53%).
- μείωση κατά 8, 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023. Παρά την αποτυχία επίτευξης του στόχου για ολόκληρη την πεντάμηνη περίοδο, η Ελλάδα ξεπέρασε το κατώφλι του -10% τους δύο από τους πέντε μήνες της περιόδου και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022 (-10.9%) και τον Ιανουάριο του 2023 (-12.1%), ενώ η μείωση της συνολικής κατανάλωσης ήταν χαμηλότερη τους υπόλοιπους τρεις μήνες.
- μείωση κατά 11,4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο για όλες τις ώρες αιχμής 18:00-21:00 της τετράμηνης περιόδου εφαρμογής του μέτρου (Δεκέμβριος 2022 - Μάρτιος 2023) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο πενταετίας.
Όσον αφορά στη διάθεση εθνικών πόρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σημειώνεται ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022 η Ελλάδα συγκέντρωσε από διαφορετικές πηγές  10,7 δισ. ευρώ, τα οποία διοχέτευσε σε μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Από   10,7 δισ. ευρώ, τα   9,783 δισ. ευρώ ήταν απευθείας επιδοτήσεις για να καλύψουν την αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτού αερίου, τα 821 εκατ. ευρώ στήριξαν απευθείας εισοδήματα διαφόρων κατηγοριών πολιτών, ενώ τα υπόλοιπα  102 εκατ.  ευρώ ήταν φορο-ελαφρύνσεις.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί πόροι μικρότερου συνολικού ύψους  1,424 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που επίσης αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσω των προγραμμάτων "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή" και "Εξοικονομώ 2021" αφορούν σε αλλαγές που οδηγούν στον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά.