Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Torghaen και η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας Zeabuz βάφτισαν το πρώτο αυτόνομο οχηματαγωγό πλοίο στον κόσμο, το MF Estelle. Το πλοίο θα ξεκινήσει σύντομα εμπορικά δρομολόγια για επιβάτες σε σύντομο δρομολόγιο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το πλοίο των 25 επιβατών θα έχει στην αρχή έναν χειριστή στο πλοίο. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος είναι το πλοίο να γίνει πλήρως αυτοκινούμενο,

με παρακολούθηση από την ακτή. Η κανονική λειτουργία του MF Estelle έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα. Αρχικά, το οχηματαγωγό θα πραγματοποιεί τέσσερα δρομολόγια ανά ώρα, τα οποία σταδιακά θα αυξηθούν σε οκτώ ανά ώρα για 15 ώρες την ημέρα.

"Το Estelle είναι ένας βιώσιμος και πράσινος πρωτοπόρος, προσφέροντας λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και εμπνέοντας εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Με τις ηλεκτρικές, αυτοκινούμενες ικανότητες και την προηγμένη ψηφιακή ασφάλεια, το Estelle θέτει τις βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο", δήλωσε ο Stein Andre Herigstad-Olsen, διευθύνων σύμβουλος της Torghaen AS.

Η Zeabuz οραματίζεται τη χρήση της τεχνολογίας της σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα "δίκτυο εικονικών γεφυρών" με αυτόνομα ηλεκτρικά οχηματαγωγά πλοία.

"Η συνεργασία μας με την Torghaen επιδιώκει να συνδέσει τις κοινότητες οικονομικά και βιώσιμα, όχι μόνο στη Στοκχόλμη αλλά και σε μεγάλο αριθμό πόλεων με πλωτά ύδατα παγκοσμίως", δήλωσε ο Erik Dyrkoren, διευθύνων σύμβουλος της Zeabuz. "Η έναρξη λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού του οράματος".

Η Zeabuz ιδρύθηκε το 2019 ως spin-off του ερευνητικού κέντρου για αυτόνομες θαλάσσιες λειτουργίες και συστήματα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η Zeabuz συνεργάστηκε επίσης πρόσφατα με τη Σιγκαπούρη Yinson Green Tech, σχεδιάζοντας να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου στόλου ηλεκτρικών λιμενικών σκαφών της.

"Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη και, με το πλήρες φάσμα επιπέδων αυτονομίας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα έχει μεγάλη αξία για τους φορείς εκμετάλλευσης της ναυτιλίας. Η φιλοδοξία είναι μια πιο λιτή λειτουργία με πιο έξυπνη τεχνολογία. Στη Στοκχόλμη, θα αποδείξουμε ότι αυτή η τεχνολογία είναι ώριμη και έτοιμη", δήλωσε ο Dr. Øyvind Smogeli, CTO & συνιδρυτής της Zeabuz.