Η Ørsted ανακοίνωσε ότι θα εισέλθει στην ιρλανδική υπεράκτια αιολική αγορά, αποκαλύπτοντας συμφωνία με την κορυφαία εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιρλανδίας ESB για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων ισχύος έως 5 GW και συμπληρωματικών έργων ανανεώσιμου υδρογόνου. Τα πρώτα από αυτά τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη ιρλανδική δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ORESS 2.1.

 

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης, Simon Coveney, εγκαινίασε τη συμφωνία την Παρασκευή στο Κορκ, συνοδευόμενος από τον Jim Dollard της ESB και τον επικεφαλής της Ørsted για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Orsted θα γίνει εταίρος κατά 50 τοις εκατό σε μια σειρά έργων ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας.

Η σύμπραξη ESB-Ørsted έχει ως στόχο να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ιρλανδικής κυβέρνησης για το 2030 να εγκαταστήσει 7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και τελικά να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ιρλανδίας στο καθαρό μηδενικό επίπεδο.

"Έχουμε υπογράψει σε νόμο ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για το κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει τον στόχο να παράγουμε το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μια εθνική βιομηχανική στρατηγική για την υπεράκτια αιολική ενέργεια από το υπουργείο μου θα το υποστηρίξει περαιτέρω. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο βιώσιμο μέλλον της Ιρλανδίας", δήλωσε ο υπουργός Simon Coveney.

Το ESB διαθέτει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πάνω από 5 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας σε ανάπτυξη γύρω από τις ακτές της Ιρλανδίας. Μερικά από τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Oriel Offshore Wind, Clogherhead Offshore Wind και Celtic offshore wind.

Η ESB είχε προηγουμένως αναπτύξει τα περισσότερα από αυτά τα έργα με τη νορβηγική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Equinor, πριν τερματίσει τη συνεργασία της το 2021.

Τον περασμένο μήνα, η Ιρλανδία πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών έργων (ORESS 1). Κατακυρώθηκαν τέσσερα έργα συνολικής δυναμικότητας 3 GW. Ένας δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπου θα ανατεθεί η προμήθεια πρόσθετης υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας.