Οι ΑΠΕ στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Οι ΑΠΕ στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον
του Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Μηχ.-Ηλεκ. ΕΜΠ*
Δευ, 12 Ιουνίου 2023 - 14:25

Εισαγωγή - Ο εξηλεκτρισμός της χώρας άρχισε το 1950 από την ΔΕΗ και βασίσθηκε στις εγχώριες πηγές ενέργειας, τις υδατοπτώσεις και τον λιγνίτη. Το πρώτο πρόγραμμα της ΔΕΗ συμπεριέλαβε τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έναν λιγνιτικό με γεωγραφική διασπορά

Ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί και λιγνιτικοί σταθμοί που μαζί με την ανάπτυξη των γραμμών και υποσταθμών μεταφοράς σύντομα αποτέλεσαν το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Μεγάλη ανάπτυξη λιγνιτικών σταθμών και λιγνιτωρυχείων έγινε στην δεύτερη πενταετία του 1970, έτσι ώστε σταθμοί και δίκτυα να οδηγήσουν το 1980 στον πλήρη εξηλεκτρισμό της χώρας που βασίζονταν στις εγχώριες πηγές ενέργειας. Αυτή την περίοδο εντάσσεται και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια αρχίζοντας από τα νησιά που είχαν πλήρη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη ηλεκτρική εταιρεία στην Ευρώπη που συμπεριέλαβε την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

(η συνέχεια στη στήλη "Ενεργειακές Μονογραφίες")


*Ο κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης εργάστηκε ως μηχανικός στη ΔΕΗ από διάφορες θέσεις από το 1962 έως το 1990 και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.  Την δεκαετία του 1980 ως υπεύθυνος για τις ΑΠΕ ανέπτυξε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, και παράλληλα την κατασκευή της πρώτης μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών, αμφότερα στην Κύθνο.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), του οποίου διετέλεσε πρόεδρος (2013-2019).