ότι η Γαλλία που έχει ήδη προλάβει να καταγράψει 47 ώρες αρνητικών τιμών ρεύματος από από αρχή του έτους, παράλληλα με τις 63 στο Βέλγιο, τις 75 στη Γερμανία και τις 113 στην Ολλανδία σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E), θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει αυτό τον αριθμό έως το 2030, χάρη στην προσδωκόμενη αύξηση της προσφοράς πράσινης ενέργειας.
Ο επικεφαλής του Aurora Energy Research στην Γαλλία σημείωσε ότι από το 2030, όταν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας θα συνεχίζουν να λειτουργούν και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έχει αυξηθεί, είναι πιθανό η Γαλλία να καταγράψει πάνω 100 ώρες αρνητικές τιμές ενέργειας σε ετήσια βάση.
Πριν από αυτό το έτος θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, οριακή αύξηση των αρνητικών τιμών, με την παραγωγή από ατομικά εργοστάσια να παραμένει κάτω από τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδά της, τουλάχιστον έως το 2025, και την διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραμένει υποτονική, εν μέρει χάρη στη χαμηλή ζήτηση ενέργεια. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού δεν θα έχει επιστρέψει στα προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επίπεδα κατά το επόμενο έτος, ενώ αναμένουμε ακόμη την ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης στην Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνουμε πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται σήμερα κατά 9,6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TSO, την ώρα που οι προβλέψεις για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα, αναφέρονται σε χαμηλή αύξηση της ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος, της τάξης των 2-3 GW τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Εν τούτοις, όλες οι εκτιμήσεις των ειδημοώνων της αγοράς κατατείνουν στο ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Γαλλία είναι πιθανό να υποχωρήσουν υπό του μηδενός, σε περιόδους κατά τις οποίες θα παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα συνοδεύονται από χαμηλή ζήτηση, στην περίπτωση που οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα και, σε μικρότερο βαθμό, τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας υποβάλλουν αρνητικές προσφορές για να αποφύγουν το κόστος επανεκκίνησης των μονάδων.
Εν τούτοις, παραμένουν ορισμένα χαρακτηριστικά του γαλλικού συστήματος που οδήγησαν σε περιορισμό του αριθμού των αρνητικών ωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς. Ένα από αυτά έγκειται στο γεγονός ότι στην Γαλλία οι παραγωγοί δεν πληρώνονται όταν οι τιμές μεταστρέφονται σε αρνητικές, με αποτέλεσμα να έχουν ισχυρό κίνητρο για να διακόψουν την παραγωγή, ενώ ένα άλλο αφορά στους ατομικούς σταθμούς που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους σε περίοδους χαμηλών τιμών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή ηλεκτρισμού.