Στον «πυρετό» των deals κινείται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα, σε όλες τις τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά), εντός και εκτός συνόρων

Η φιλόδοξη στοχοθεσία που έχει τεθεί για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μίγματος όπως αντανακλάται στον στόχο του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για 28 GW «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ έως το τέλος της δεκαετίας (υπερδιπλάσια από την σημερινή), σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις που εξακολουθούν να προσφέρουν τα «πράσινα» projects (παρά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των πρώτων υλών) και τα μεγάλα projects μετασχηματισμού των παραδοσιακών ενεργειακών ομίλων στην προσπάθειά τους αφενός να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και αφετέρου να αυξήσουν τις «πράσινες» πηγές εσόδων δημιουργούν σκηνικό πυρετώδους κινητικότητας, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με επέκταση και σε νέα πεδία, όπως τα υπεράκτια αιολικά.

«Πράσινα» deals για Motor Oil και Helleniq Energy

Τελευταίος κρίκος στην «αλυσίδα» των deals ήταν η συμφωνία της Motor Oil για είσοδό της στην εταιρεία Unagi, που σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 1,9 GW. Το τίμημα είναι μικρό (κάτω από 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πέτρο Τζαννετάκη), αφού το deal αφορά άδειες και όχι ώριμα έργα, πλην όμως πρόκειται για σημαντική συμφωνία που αφενός δίνει πρόσβαση στη Motor Oil σε μια καινούργια δεξαμενή έργων εξισορροπώντας παράλληλα τις επενδύσεις της Motor Oil σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα (αφού έως τώρα κυριαρχούσαν τα πρώτα στο χαρτοφυλάκιό της), αλλά και συσφίγγει τους «πράσινους» δεσμούς μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil, που έχουν συστήσει από κοινού τη Helleniq Hydrogen για την ανάπτυξη έργων παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα.

Στον δρόμο των «πράσινων» συμφωνιών όμως κινείται και η Helleniq Energy, που εγκαινίασε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ εκτός Ελλάδος με την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, ισχύος 15 MW, στην Κύπρο, που συνδυάζεται με την ίδρυση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, στο πλαίσιο της παροχής καθετοποιημένων υπηρεσιών στην κυπριακή αγορά. Η κίνηση εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό Vision 2025, που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, αφενός την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, αφετέρου την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα. Στο «κάδρο» αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τον ξένο όμιλο LightSource BP για την εξαγορά μέρους του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος άνω των 500 GW που ωριμάζει. Πληροφορίες θέλουν τη Helleniq Energy να έχει επικεντρωθεί στο cluster φωτοβολταϊκών ισχύος 225 MW στην περιοχή της Κοζάνης που κατασκευάζει για λογαριασμό της Lightsource ΒP η ελληνική εταιρεία Kiefer.

Διεύρυνση αποτυπώματος στο εξωτερικό για Mytilineos και ΔΕΗ

Mytilineos και ΔΕΗ από την πλευρά τους συνδυάζουν τον πράσινο μετασχηματισμό με τη διεύρυνση του αποτυπώματός τους στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το deal ύψους 1,16 δισ. ευρώ της Mytilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW στον Καναδά, από τη Westbridge. Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού ομίλου, που είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποδοτικό (εάν ληφθεί υπόψη και η επιχορήγηση της τάξης του 30% από το καναδικό Δημόσιο στο πλαίσιο των κινήτρων για «πράσινες» επενδύσεις), αλλά και εμβληματικό, στο μέτρο που αντανακλά τη στρατηγική της εταιρείας για αξιοποίηση ευκαιριών σε αγορές όπου ενθαρρύνεται έμπρακτα η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας θα αγγίξει τα 12 GW.

Στην ίδια κατηγορία μεγάλων συμφωνιών με ευρύτερη διάσταση εντάσσεται και η ύψους 1,26 δισ. ευρώ συμφωνία της ΔΕΗ με την ιταλική Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της δεύτερης στη Ρουμανία. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της ΔΕΗ να καταστεί leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής -που αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου- η ΔΕΗ θα διπλασιάσει «εν μια νυκτί» την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο 534 MW σε λειτουργία και μια «μεγάλη» δεξαμενή έργων ισχύος 5,4 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ πέτυχε στο τέλος Μαρτίου τον στόχο για πράσινη ισχύ 600 MW, που αφορά έργα που βρίσκονται είτε σε λειτουργία είτε είναι κατασκευασμένα (άρα θα «μπουν στην πρίζα» το αμέσως επόμενο διάστημα). Εάν στον αριθμό αυτό συνυπολογιστούν και τα έργα συνολικής ισχύος 1 GW που βρίσκονται υπό κατασκευή, ο πήχης ανεβαίνει σε ισχύ 1,6 GW που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 5 GW που έχει τεθεί για το 2026.

Καθ’ οδόν δύο σημαντικές συμφωνίες

Στον… δρόμο βρίσκονται δύο ακόμα μεγάλες εξαγορές με «άρωμα» Αυστραλίας, που αν και εδώ και μήνες φέρονται ως «κλεισμένες» με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από μέρα σε μέρα, εντούτοις παραμένουν ακόμα σε επίπεδο φημολογίας. Η πρώτη είναι η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το αυστραλιανό επενδυτικό fund «First Sentier» (που εμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά την απομάκρυνση της επίσης αυστραλιανής εταιρείας Macquarie), μια συμφωνία με αποτίμηση που προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή πάνω από 2 GW, με στόχο έως το 2025 να φτάσει στα 3,3 GW. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία (680 MW) που θα διευρύνει έτι περαιτέρω το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του ελληνικού ομίλου. Η δεύτερη είναι η εξαγορά του 50% (τουλάχιστον) της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie, που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, με τα τελευταία σενάρια να αποδίδουν την καθυστέρηση στην αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του μητρικού ομίλου Enel, με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Φλάβιο Κατανέο, να επανεξετάζει τους ανοιχτούς «φακέλους» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Φραντσέσκο Σταράτσε αναφορικά με το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Enel με στόχο τη μείωση του θηριώδους χρέους της, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η αποεπένδυση από την αγορά της Ρουμανίας και η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου (μοντέλο stewardship) στην Ελλάδα.

Το επόμενα μεγάλα πεδία «πράσινων» επενδύσεων είναι η αποθήκευση ενέργειας, όπου πληθώρα ελληνικών και ξένων ομίλων παίρνουν θέση εν όψει του πρώτου διαγωνισμού που θα διεξαχθεί έως τις 15 Ιουλίου για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση standalone μονάδων με μπαταρίες ισχύος έως 1.000 MW και τα υπεράκτια αιολικά, όπου όλοι αναμένουν το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")