η Περιφέρεια Κρήτης, η Solmar, το Πολυτεχνείο του Τορίνο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ., θα προέλθουν από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε χθες σε δημοσιογράφους από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας επισημάνθηκε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η παραγωγή 500 τόνων υδρογόνου κατ΄ έτος, το οποίο θα προωθείται σε διαφορετικές χρήσεις και ειδικότερα στις μεταφορές όπως είναι κίνηση τουριστικού λεωφορείου της Solmar Tours, στη ναυτιλία μέσω του λιμανιού του Αθερινόλακκου καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE), και σε πρώτη φάση η ενέργεια που θα απαιτείται να παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 MW το οποίο αναμένεται να αναπτύξει η Eunice με κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της ελληνικής εταιρείας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου θα προέλθει εάν εξασφαλιστεί περισσότερη και φθηνή ενέργειας από ΑΠΕ.
Αυτή όπως εξήγησαν μπορεί να προέλθει από τα άλλα έργα που αναπτύσσει η Eunice. Το πρώτο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, δηλαδή το ηλεκτρικό καλώδιο, Αfrica Power Interconnector – GAP, δυναμικότητας 2 GW, μήκους 450 χλμ. και βάθους άνω των 4.000 μ. που θα συνδέει η Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου με τον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο επικεφαλής της Eunice κ. Γ. Πεχλιβάνογλου το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης - Αιγύπτου αν και δεν έχει στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δεν χωρά στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Η ανάπτυξη της κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στη Κρήτη θα έχει πολλά οφέλη για την τοπική του νησιού αλλά και την εθνική οικονομία, στις τοπικές μεταφορές, στην ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας, σε βιομηχανικές εφαρμογές κλπ. Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Clean Hydrogen Partnership κυρία Μελίσα Βερύκιος με τις δύο κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην Ελλάδα, η χώρα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.