Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια θα είναι η πολιτική του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να τους διαφωτίσει. Το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας ήταν παραδοσιακά στα κατεχόμενα, όπου πολλοί τον υποδέχθηκαν με πανό με συνθήματα υπέρ της Γαλάζιας Πατρίδας. Στο μενού φυσικά ήταν 

και πάλι η παγιωμένη τουρκική θέση περί δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και αναγνώρισης τους ψευδοκράτους. Παράλληλα με την ανακοίνωση σειράς έργων στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Δερύνεια, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αμμόχωστο, ενώ επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητά η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ωστόσο τοποθέτησή του ήταν όταν ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η επιθυμία του είναι το Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης χωρίς ωστόσο να παραλείψει να εκτοξεύσει τις συνήθεις απειλές του . «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές  στρατηγικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας». Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης ανταποκρίνονται στο αφήγημα που έχουν κτίσει  το τελευταίο διάστημα ξένες δυνάμεις και μη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζώρτζ Τσούνης είχε τονίσει στο Φόρουμ των Δελφών στα τέλη Απριλίου  την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει διάθεση και από τους δύο  να συμβιβαστούν. «Θα βοηθήσουμε αν μας το ζητήσουν. Εμείς το υποστηρίζουμε»,  είχε αναφέρει ο ίδιος, προεξοφλώντας ουσιαστικά πιθανές διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ παρασκηνιακές ή μη το αμέσως επόμενο διάστημα.     

Εξ άλλου η Ουάσιγκτων αυτή την περίοδο έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο με την Ρωσία και την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας , την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτά τα τρία θέματα βρίσκονται υψηλά στην αμερικανική ατζέντα, με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να θεωρούνται δευτερεύουσης σημασίας. Η αμερικανική κυβέρνηση  επιθυμεί ηρεμία στην περιοχή, χωρίς εντάσεις στις σχέσεις των κρατών, εξακολουθώντας  να δίδει προτεραιότητα στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου από όπου  κι αν αυτές προέρχονται.

Στο Αιγαίο ως «θάλασσα της φιλίας και της ειρήνης» είχε αναφερθεί στα τέλη Απριλίου και ο άλλοτε ισχυρός υπουργός  Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιμένοντας στην ανάγκη  να «μοιραστούν δίκαια τα πλούτη». Η διαφορά όμως είναι τώρα ότι σε αντίθεση με τους ήπιους τόνους του  Ακάρ, η «επιθυμία» του Ερντογάν εμπεριέχει και μια απειλή, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα γνώριμα μονοπάτια του. Φυσικά κάθε εχέφρων άνθρωπος κατανοεί ότι η έννοια «φιλία» και απειλή δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε και κάτι ακόμη που αξίζει προσοχής, ότι δηλαδή το το αίτημά του για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. «Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της. Προσπαθούν να στρέψουν το Κυπριακό προς όφελός τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή δεν αποδέχονται την κυριαρχία μας», επεσήμανε με νόημα. 

Οι πιέσεις για την συμμετοχή και της Τουρκίας στο διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη ξεκινήσει. Στις  20 Μαΐου 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτσι δήλωνε εμφατικώς ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αγωγούς με το Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας». Ο αγωγός  Eastmed-Poseidon για την μεταφορά του φυσικού αερίου που εξορύσσεται από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μια περιοχή που έχει ακόμη «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες», απαιτεί πρώτα απ’ όλα «μια συμφωνία με την Τουρκία», η οποία αυτή τη στιγμή αποκλείεται από το έργο,  όπως τόνισε ο  Ντεσκάλτσι.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να πιέζει  για συμμετοχή στην ενεργειακή εκμετάλλευση της  ανατολικής Μεσογείου, προσπαθώντας να λειάνει τις διαφορές με τους γείτονές της.  Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαρτίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέβη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην πρώτη διπλωματική επαφή των δύο πλευρών μετά από 11 χρόνια. Η συνάντησις πραγματοποιήθηκε  σε θετικό κλίμα, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Αμπτέλ Φατάχ αλ-Σίσι έθεσε τρεις προϋποθέσεις  για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο  «τερματισμός των διαφορών με Κύπρο και Ελλάδα και την επίτευξη μιας ικανοποιητικής φόρμουλας συμφωνίας με αντάλλαγμα η Τουρκία να γίνει μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου». Ο τελευταίος αυτός όρος  δείχνει ακριβώς την γενικότερη διάθεση των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία στα ενεργειακά. Άλλωστε πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο δίδουν την ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας σελίδας στις μεταξύ τους σχέσεις με τις ευλογίες πάντα του αμερικανικού παράγοντα που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την  κατεύθυνση αυτή, δίδοντας φυσικά και τα δέοντα ανταλλάγματα και στην Άγκυρα.