Εισπνέουμε Μικροπλαστικά στο Μέγεθος μιας Πιστωτικής Κάθε Εβδομάδα

Εισπνέουμε Μικροπλαστικά στο Μέγεθος μιας Πιστωτικής Κάθε Εβδομάδα
energia.gr
Τετ, 14 Ιουνίου 2023 - 12:20

Οι άνθρωποι εισπνέουν μικροπλαστικά από την αποδόμηση των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια κολλάνε στους ανθρώπινους αεραγωγούς, σύμφωνα με ερευνητές. Οι άνθρωποι εισπνέουν περίπου 16,2 bits από αυτά τα μικροπλαστικά κάθε ώρα (το ισοδύναμο μιας ολόκληρης πιστωτικής κάρτας κάθε εβδομάδα) σύμφωνα με μελέτη 

που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου στο Physics of Fluids. Αυτά τα μικροπλαστικά περιέχουν συνήθως τοξικές χημικές ουσίες.

"Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την παρουσία και τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στον αέρα που αναπνέουμε στην υγεία", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης YuanTong Gu σε δελτίο τύπου του περιοδικού. Είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Εκατομμύρια τόνοι αυτών των μικροπλαστικών σωματιδίων έχουν βρεθεί στο νερό, τον αέρα και το έδαφος, σημειώνουν οι ερευνητές. Η παγκόσμια παραγωγή μικροπλαστικών αυξάνεται ραγδαία και το 2022 μελέτες βρήκαν μικροπλαστικά βαθιά στους ανθρώπινους αεραγωγούς, αυξάνοντας την ανησυχία για σοβαρούς κινδύνους για την αναπνευστική υγεία, επισήμαναν.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα μοντέλο υπολογιστικής δυναμικής για να αναλύσει τη μεταφορά και τις εναποθέσεις μικροπλαστικών στους ανώτερους αεραγωγούς.

Αυτά τα μικροπλαστικά έτειναν να συγκεντρώνονται σε θερμά σημεία στη ρινική κοιλότητα και στο πίσω μέρος του λαιμού, έδειξε η μελέτη. Είχαν μέγεθος 1,6, 2,56 και 5,56 μικρά και σχήμα σφαιρικό, τετραεδρικό και κυλινδρικό.

Η ομάδα εξέτασε επίσης την κίνηση κατά τη διάρκεια συνθηκών αργής και γρήγορης αναπνοής.

Το περίπλοκο και εξαιρετικά ασύμμετρο σχήμα των αεραγωγών και η πολύπλοκη συμπεριφορά της ροής στη ρινική κοιλότητα και το φάρυγγα προκαλούν τα μικροπλαστικά να παρεκκλίνουν από τη γραμμή της διαδρομής της ροής και να εναποτίθενται σε αυτές τις περιοχές, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συνθήκες αναπνοής και το μέγεθος των μικροπλαστικών επηρέασαν το συνολικό ποσοστό εναπόθεσης μικροπλαστικών στους αεραγωγούς. Ένας αυξημένος ρυθμός ροής οδήγησε σε λιγότερες εναποθέσεις, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Τα μεγαλύτερα μικροπλαστικά που μελετήθηκαν εναποτέθηκαν στους αεραγωγούς συχνότερα από τα μικρότερα αντίστοιχα.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την πραγματική ανησυχία για την έκθεση σε μικροπλαστικά και την εισπνοή τους, δήλωσαν οι συγγραφείς, ιδίως σε περιοχές με υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης ή βιομηχανικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, το Πανεπιστήμιο Δυτικού Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, το Πανεπιστήμιο Ουρμία και το Πανεπιστήμιο Ισλαμικού Αζάντ στο Ιράν και το Πανεπιστήμιο Κομίλα στο Μπαγκλαντές.