Θερμοκρασίες Ρεκόρ στην Επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού

Θερμοκρασίες Ρεκόρ στην  Επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού
energia.gr
Πεμ, 15 Ιουνίου 2023 - 10:56

Για περισσότερο από τρεις μήνες, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στο Βόρειο Ατλαντικό είναι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις συνδυασμένες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, των αναπτυσσόμενων συνθηκών Ελ Νίνιο και της έλλειψης σκόνης από τη Σαχάρα.

 

Οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό τείνουν να αυξάνονται το καλοκαίρι, με κορύφωση στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 5 Μαρτίου, η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 19,9°C, ξεπερνώντας κατά 0,1°C το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέιν, τα οποία χρονολογούνται από το 1981.

Στις 11 Ιουνίου, έφθασε στο υψηλό των 22,7°C, 0,5°C πάνω από το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί το 2010.

"Είναι ξεκάθαρα έξω από το φάκελο", λέει ο François Lapointe του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst. "Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό".

Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό αποτελούν μέρος ενός μοτίβου επιφανειακών θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, οι οποίες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 21,1°C την 1η Απριλίου. Οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν μειωθεί στους 20,9°C από τότε, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν 0,2°C πάνω από το προηγούμενο υψηλό που σημειώθηκε το 2022.