Με άνοδο 2,1%, στα 101,51 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη, 15 Μαΐου, από 99,38 ευρώ/MWh χθες Τετάρτη, με τη συνολική ζήτηση να φθάνει στις 287,76 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα πρωταγωνιστή το φυσικό αέριο με 54%, και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 23,1%. Από τα υπόλοιπα καύσιμα, το μερίδιο του λιγνίτη ανέρχεται σε 7%, των εισαγωγών σε 6,1% και των υδροηλεκτρικών σε 5,8%, με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται στις 19,028 MWh και τις εισαγωγές στις 8,735 MWh. Από τα καύσιμα προς ηλεκτροπαραγωγή είναι αξιοσημείωτη η περίπτωση 

των ΑΠΕ, με την χώρα μας να κατατάσσεται 7η χώρα στον κόσμο στην αξιοποίησή τους, όπως φαίνεται από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώσαμε τον Μάιο, παρήχθη από καθαρές μορφές ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι ο εθνικός στόχος για το 2027 είναι να παράγουμε 80% ηλεκτρική ενέργεια αμιγώς από ΑΠΕ.

Ακόμη, προκειμένου να καταδειχτεί η ιστορική στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια στη χώρα μας, τον περασμένο μήνα οι ΑΠΕ συμμετείχαν με 48% στο ενεργειακό μείγμα, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη ανερχόταν σε μόλις 5%.  

Όσον αφορά την εικόνα των Αγορών Επόμενης Ημέρας στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Φινλανδία συνεχίζει να παραμένει η φθηνότερη με 62,45 ευρώ/MWh, παρά το γεγονός ότι έχει διορθώσει ραγδαία από τα εγγύς αρνητικών επιπέδων που κατέγραφε πριν από λίγες ημέρες, με την Νορβηγία να την ακολουθεί κατά πόδας με χονδρική τιμή ρεύματος στα 68,43 ευρώ/MWh και η Σουηδία με 72,03 ευρώ/MWh.

Όλες οι υπόλοιπες αγορές παραμένουν άνω των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 15/5/2023. Πηγή: ΡΑΕ)

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 11 Ιουνίου, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών αγορών, με εξαίρεση  την Ελλάδα, εν μέρει χάρη στις θερμότερες καιρικές συνθήκες σε μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου που απέφερε υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προς χρήση από κλιματιστικά και ανεμιστήρες, καθώς ισχυρή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης που καταρτίζει  το ΙΕΝΕ, στην περιοχή των Βαλκανίων η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκε, με την Κροατία να καταγράφει την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση, κατά 13,23%, για να ακολουθήσει η Ουγγαρία, κατά 12,72%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη, Σερβία και Ιταλία κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 12%. Οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν ανοδική τάση σε όλες τις αγορές κατά την Εβδομάδα 23. Η αύξηση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάστηκαν επίσης από τη μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές.

Όσον αφορά στις τιμές spot ηλεκτρισμού, η Ολλανδία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στα 74,21 ευρώ/MWh, αν και αυξημένη κατά 26,47% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, για να ακολουθήσει η Γαλλία με τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 75,82 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία ενίσχυση 28,81%.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, όλες οι χώρες κατέγραψαν εβδομαδιαία μέση αύξηση των spot τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από τα 70 ευρώ/MWh, εκτός από την Τουρκία, όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 69,41 ευρώ/MWh. Η Ιταλία παρέμεινε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη με 93,76 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία αύξηση 11,82% και ακολούθησε η Ελλάδα,  με 85,12 ευρώ/MWh με ποσοστιαία πτώση -1,24% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαΐου.

Στο μέτωπο της ζήτησης, την περασμένη εβδομάδα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις υπό ανάλυση από το ΙΕΝΕ, αγορές της ΝΑ Ευρώπης, πλην  της Ιταλίας, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά -13,67%. Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 14,21%, παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία, ενώ η μικρότερη στην Ελλάδα, κατά 1,35%. Η επικράτηση θερμών αερίων μαζών στο κεντρικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου από την αρχή του μήνα,  πυροδότησε ευρεία χρήση κλιματιστικών σε Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία, όταν στο νότιο τμήμα της Ευρώπης επικράτησαν ψυχρότερες συνθήκες για την εποχή.

Όσον αφορά στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη, αυξήθηκαν σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαΐου, κατά 7,% και ανήλθε στις 1875,53 GWh, χάρη στην ενίσχυση της αιολικής παραγωγής, με την ηλιακή να παραμένει στάσιμη. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την υπό ανάλυση περιοχή αυξήθηκε κατά 14,3% και ανήλθε σε 924,70 GWh το επταήμρο που έληξε στις 11 του μήνα. Το ήμισυ των χωρών της περιοχής παρουσίασε αύξηση της αιολικής παραγωγής με μέση τιμή 48,2%, ενώ οι υπόλοιπες αγορές είδαν την αιολική παραγωγή τους να υποχωρεί. Τουρκία και Ιταλία βρέθηκαν στην κορυφή του σχετικού καταλόγου με ποσοστιαία αύξηση της αιολικής παραγωγής κατά 28,8% και 20,7% αντίστοιχα (ή 585,12 GWh και 85,51 GWh αντίστοιχα).

Ακόμη, η Ελλάδα ενίσχυσε την αιολική παραγωγή της κατά 12%, σε αντίθεση με τις Βουλγαρία, Ουγγαρία και Κροατία που τη μείωσαν κατά -51,1%, 52,1% και -59% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η ηλιακή παραγωγή στην ΝΑ Ευρώπη σημείωσε οριακή άνοδο 0,8%, και ανήλθε συνολικά σε 950,82 GWh, και τούτο εξαιτίας της επικράτησης συνθηκών πυκνής νέφωσης σε μεγάλα τμήματα της περιοχής κατά τη διάρκεια της προηγούμενη εβδομάδας. Οι περισσότερες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, πλην της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, σημείωσαν απώλειες, με την Ουγγαρία να πρωτοστατεί με μείωση -30,3%. Στην Ελλάδα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, σε σύγκριση με το επταήμερο που έληξε στις 4 Μαΐου, κατά 18,0%, και ανήλθε σε 363,06 GWh, κυρίως λόγω της υψηλότερης αιολικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα, η συνολική απόδοση υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά το επταήμερο που έληξε στις 11 Ιουνίου αυξήθηκε κατά 2,75% χάρη στις περιοδικές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα του ευρωπαϊκού νότου. Συνολικά, η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παρουσίασε μέτρια αύξηση της απόδοσης υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,75%, που ανήλθε στις 3705,50 GWh.  

Επίσης, αμετάβλητη παρέμεινε η παραγωγή θερμικής ενέργειας καθώς υποχώρησε κατά το οριακό -0,38%, με την χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή να μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 14,99% και η παραγωγή με καύση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 11,80%. Η Τουρκία παρουσίασε οριακή αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα κατά 0,38%, ενώ η παραγωγή της με καύση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά -19,32%. Aπό την πλευρά της, η Ελλάδα αύξησε την παραγωγή με καύση άνθρακα κατά 208,07% στις 33,66 GWh, ενώ μείωσε την παραγωγή με καύση φυσικού αερίου κατά -6,5%.

Όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερες κατά -12,67% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης την τελευταία εβδομάδα, όγκος που αντιστοιχεί σε 1081,42 GWh.

Τέλος, στο μέτωπο του φυσικού αερίου, οι τιμές εξακολουθούν να ακολουθούν την ανιούσα Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου, για παραδόσεις Ιουλίου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF κυμαίνονται αυτή την ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στα 40,400 ευρώ/MWh, με ισχυρή ποσοστιαία άνοδο 5,58%.