'Εως τις 10 Ιουλίου ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον πρώτο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Η προκήρυξη του πολυαναμενόμενου διαγωνισμού έγινε την περασμένη Παρασκευή από τη ΡΑΑΕΥ για συνολική ισχύ 400 MW (μεγαβάτ)

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί υποβολής προσφορών έως την 31.12.2023 για 300 MW εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και για 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του 2023 η οποία θα αφορά μόνο έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Οι  εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως την 31.12.2025. Η ενίσχυση προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή:

i) επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και

ii) ii) ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών. Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.

Η ανώτατη τιμή προσφοράς για τον πρώτο διαγωνισμό καθορίζεται στα  115.000 ευρώ/MW/έτος. Το τέλος συμμετοχής έχει οριστεί στα 2.500 ευρώ, η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στα 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, η εγγυητική επιστολή έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης στα 250.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και η εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας στα 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
 
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, οι επενδυτές έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για την υποβολή ερωτημάτων επί της προκήρυξης. Ηέναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ έως και τις 10 Ιουλίου, η παραλαβή από τη ΡΑΑΕΥ της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 12 Ιουλίου,  η αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχει ολοκληρωθεί από την Αρχή έως τις 2 Αυγούστου, την επομένη θα έχει εκδοθεί ο προσωρινός κατάλογος επιλεγέντων   έργων, ενώ οι επενδυτές που θα έχουν αποκλειστεί θα έχουν περιθώριο έως τις 7 Αυγούστου για υποβολή ενστάσεων, οι οποίες θα αξιολογηθούν εντός δύο ημερών.  Στις 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα γίνει η ενημέρωση των συμμετεχόντων.
 
Για την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ανταγωνισμού για τη διενέργεια της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, τίθενται από τη ΡΑΑΕΥ οι ακόλουθοι κανόνες και προϋποθέσεις:

α. Το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται σε  100%. Σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Ανταγωνιστική Διαδικασία υπολείπεται του παραπάνω Ελάχιστου Ποσοστού Ανταγωνισμού, τότε η προς κατακύρωση ισχύς μειώνεται ώστε να ικανοποιείται το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού.

β. Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων   Συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν αποτελούν Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, η Ανταγωνιστική Διαδικασία αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, άλλως κηρύσσεται άγονη και η προς δημοπράτηση ισχύς προστίθεται στην προς δημοπράτηση ισχύ της Δεύτερης   Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

γ. Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής εκάστου Σ.Α.Η.Ε. προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία.

δ. Τίθεται μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, το οποίο ορίζεται στο  25% της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

ε. Τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την Ανταγωνιστική Διαδικασία της παρούσας Προκήρυξης και για τη Δεύτερη   Ανταγωνιστική Διαδικασία, το οποίο ορίζεται σε 100 MW.

στ. Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις κατά την έννοια της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕL 124 της 20ής Μαΐου 2003, σ. 36).

Οι κάτοχοι ενισχυόμενων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW.