Οι ετήσιες εγκαταστάσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) θα αυξηθούν κατά 10 φορές μεταξύ 2022 και 2030, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Rystad Energy. Η Rystad αναμένει ότι οι ετήσιες εγκαταστάσεις BESS θα αυξηθούν με μέσο CAGR 33% μεταξύ 2022 και 2030, σε όλα τα τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των εμπορικών και της κλίμακας δικτύου. 

Από 43GWh αναπτύξεων πέρυσι, η εταιρεία αναμένει ότι περίπου 421GWh νέας δυναμικότητας θα τεθούν σε λειτουργία το 2030. Σε όρους MW, το 2030 θα αναπτυχθούν 110GW, γεγονός που δείχνει ότι η Rystad πιστεύει ότι η μέση διάρκεια θα φτάσει κοντά στις τέσσερις ώρες.

Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη, κατά 72% σε ετήσια βάση, με 73GWh να αναπτύσσονται έναντι 43GWh πέρυσι, δήλωσε η Rystad. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μείωση του κόστους των BESS, στην εθνική χρηματοδότηση και τα προγράμματα κινήτρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και στην ισχυρή επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα.

Οι BESS μπορούν να διαδραματίσουν ποικίλους ρόλους. Στην περίπτωση των οικιακών και εμπορικών συστημάτων, η τεχνολογία χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, ενώ τα συστήματα σε κλίμακα δικτύου παρέχουν σήμερα συνήθως υπηρεσίες εξισορρόπησης του δικτύου στους διαχειριστές του δικτύου, εξισορροπούν τις αιχμές και τις υφέσεις στις τιμές της ενέργειας με συναλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και παρέχουν δυναμικότητα στο πλαίσιο συμφωνιών, όπως και με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.