Τα κριτήρια με τα οποία θα υλοποιούνται οι περικοπές στην ηλεκτροπαραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναζητά ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).  Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε  ο πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας προ ημερών στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας «ήδη ξεκινήσαμε το τελευταίο διάστημα, μαζί με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα γίνονται αυτές οι περικοπές». Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι «να μην γίνονται με έναν χαοτικό τρόπο, απλώς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος, αλλά 

να ληφθούν υπόψη διαφορετικά κριτήρια, τα οποία θα προετοιμάσουμε από κοινού, με ομάδα εργασίας που θα δουλέψει εντατικά το επόμενο διάστημα». 

Το ζήτημα των περικοπών απασχολεί   τους επενδυτές έργων ΑΠΕ  καθώς περιπλέκουν    τις διαπραγματεύσεις τους με τις τράπεζες όσον αφορά στη δανειοδότηση νέων έργων, καθώς επηρεάζονται τα  business plan των νέων σταθμών.   Γι΄ αυτό και μεγάλες εταιρείες που αναπτύσσουν έργα στην Ελλάδα έχουν ήδη   υποβάλει τις προτάσεις τους στον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά στις περικοπές. Επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει  ισονομία στις περικοπές στο δίκτυο διανομής και το σύστημα μεταφοράς, ώστε αυτές να είναι ανάλογες του μεγέθους των έργων.  

Σήμερα, προκειμένου να «θωρακιστεί» η ασφάλεια και η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τις ώρες που η ζήτηση ρεύματος είναι χαμηλή, αλλά η παραγωγή των ΑΠΕ υψηλή, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε οριζόντιες και αναλογικές έκτακτες περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ένα μέτρο ωστόσο που είναι προσωρινό. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ειδικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο Περικοπών ΑΠΕ το οποίο  θα θέτει το πλαίσιο των περικοπών της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, με συγκεκριμένες παραμέτρους και διαφανή κριτήρια, π.χ. για το πώς πρέπει να μετράται η παραγωγή μιας μονάδας ΑΠΕ (οι σταθμοί ΑΠΕ που είναι σήμερα συνδεδεμένοι στο Δίκτυο δεν είναι τηλεμετρούμενοι και ο Διαχειριστής δεν έχει σαφή εικόνα) ή για το πώς θα γίνεται ο απολογισμός ως προς τις περικοπές κλπ.

 Η περικοπή ισχύος έως 5% σε ετήσια βάση _ δίχως αποζημίωση, εκτός εάν στη σύμβαση της μονάδας ΑΠΕ προβλέπεται εγγυημένη απορρόφηση ενέργειας _ έχει προβλεφθεί από ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Προϋπόθεση για τις περικοπές είναι η παραγωγή των ΑΠΕ να ξεπερνά το 50% στο ενεργειακό μείγμα. Περικοπές άνω του 5% ετησίως αποζημιώνονται.

Οι συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ αποτελούν μία νέα πραγματικότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσο προχωρά η ενεργειακή μετάβαση. Και η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια, έως ότου προχωρήσουν οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας και τελικά οι μονάδες αντλησιοταμίευσης και συσσωρευτών ενέργειας διεισδύσουν στο ηλεκτρικό σύστημα ώστε η περίσσεια ενέργειας τις ώρες μεγάλης παραγωγής των ΑΠΕ να αποθηκεύεται και να εγχέεται στο σύστημα άλλες ώρες τις ημέρας. Έτσι θα διασφαλίζεται μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης.

Σχετικά με τα ηλεκτρικά δίκτυα  ο κ. Μανουσάκη ανέφερε ότι,  δεν μπορεί να αυξάνονται επ΄ άπειρον. «Για το ηλεκτρικό σύστημα σε κάθε χώρα, υπάρχει μια απλή εξίσωση: η κατανάλωση ενέργειας ισούται με την παραγωγή της ενέργειας, μείον την αποθήκευση. Άρα η κατανάλωση είναι το όριο, η οποία είναι σταθερή και εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα. Για να αλλάξει, θα πρέπει να συμβούν σημαντικά γεγονότα και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  το δίκτυο με τον ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια θα είναι σε θέση πολύ συντομότερα από αυτό που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να καλύπτει όλη την κατανάλωση και όλες τις ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή μπορεί να καταναλωθεί στη χώρα ή να εξαχθεί στις γειτονικές αγορές. «Άρα πρέπει να εξετάσουμε τους άλλους παράγοντες της εξίσωσης και κυρίως την αποθήκευση. Η ανάπτυξή της είναι αυτή που θα προσθέσει ηλεκτρικό χώρο και θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθούν περισσότερες ΑΠΕ, δηλαδή να συμμετέχουν περισσότερες ΑΠΕ από αυτές που παράγουν ενέργεια που θα καταναλωθεί την ώρα που παράγεται», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα έργα επέκτασης των δικτύων, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι όσο χρόνο χρειάζεται ο ΑΔΜΗΕ για να κατασκευάσει ένα έργο, άλλος τόσος χρόνος απαιτείται για να το αδειοδοτήσει.  Άρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικές ενέργειας».