Το Κατάρ πρόκειται να εξασφαλίσει μια δεύτερη τεράστια συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με κινεζική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία σε λιγότερο από ένα χρόνο, σε μια ένδειξη ότι η ''πεινασμένη'' για ενέργεια ασιατική υπερδύναμη σπεύδει να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Όπως αναφέρουν οι FT, η China National Petroleum Corporation και η QatarEnergy αναμένεται να υπογράψουν άμεσα συμφωνία 27 ετών, βάσει της οποίας η Κίνα θα αγοράζει 4 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το κράτος του Κόλπου, δήλωσαν άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Η CNPC θα αναλάβει επίσης ποσοστό 5% σε μία από τις αμαξοστοιχίες LNG στο σχέδιο επέκτασης του Κατάρ στο Βόρειο Πεδίο του, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, ως εταίρος κοινοπραξίας.

Η συμφωνία έρχεται μόλις επτά μήνες μετά την επίτευξη παρόμοιας συμφωνίας 27 ετών της κινεζικής Sinopec με την QatarEnergy, την οποία το κράτος του Κόλπου χαρακτήρισε τότε ως "τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου στην ιστορία της βιομηχανίας LNG".

Η QatarEnergy αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία.

Η κρατική εταιρεία φλερτάρεται από κυβερνήσεις και ενεργειακές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, καθώς προωθεί την επέκταση του Βόρειου Πεδίου της, ύψους 30 δισ. δολαρίων, η οποία θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα LNG από 77 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως σε 110 εκατ. τόνους έως το 2025 και σε 126 εκατ. τόνους δύο χρόνια αργότερα.

Ο Saad al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας με "αρκετές ευρωπαϊκές χώρες" πριν από το τέλος του έτους.

Είπε ότι η QatarEnergy ήταν κοντά στη σύναψη συμφωνιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

"Είχαμε, και συνεχίζουμε να έχουμε, συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για την προμήθεια φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένουμε ότι πριν από το τέλος του έτους, θα μπορούσαμε πιθανώς να έχουμε συνάψει μια συμφωνία", δήλωσε ο Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy. "Θα έχουμε αρκετές ευρωπαϊκές συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους - σίγουρα, 100%".

Είπε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια "εμπορικά ζητήματα" που πρέπει να οριστικοποιηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ εδώ και περίπου δύο χρόνια για να κλειδώσει μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το κράτος του Κόλπου.

Η QatarEnergy είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του τερματικού σταθμού LNG South Hook στην Ουαλία, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει το ένα πέμπτο των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε φυσικό αέριο. Το 2020, εξασφάλισε επίσης δικαιώματα για χωρητικότητα αποθήκευσης και επαναπαράδοσης στον τερματικό σταθμό LNG Grain του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κεντ για 25 χρόνια από το 2025.

Ως ένας από τους λίγους ενεργειακούς παραγωγούς που έχουν επενδύσει σημαντικά σε πρόσθετη δυναμικότητα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, η QatarEnergy έχει γίνει κομβικό σημείο για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν απεγνωσμένα να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν στο κανονικό εύρος συναλλαγών τους για πρώτη φορά από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Όμως αυξήθηκαν απότομα και πάλι τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας πως η αγορά παραμένει ιδιαίτερσ ασταθής όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, παρά τα επίπεδα αποθήκευσης σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους.

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φλέρταραν το Κατάρ τις πρώτες ημέρες της ενεργειακής κρίσης, αποδείχθηκαν πιο αργές στην υπογραφή συμβάσεων, ιδίως του είδους των πολύ μακροπρόθεσμων συμφωνιών που το Κατάρ επιθυμεί να εξασφαλίσει για το δικό του οικονομικό μέλλον. Η Γερμανία είναι μέχρι στιγμής η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει υπογράψει σημαντική μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Κατάρ μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις ανησυχίες για την εξισορρόπηση της βραχυπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας με τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών.

Το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ αποστέλλεται στην Ασία, αλλά ο Καάμπι δήλωσε ότι ελπίζει ότι στο μέλλον θα μοιραστεί πιο ομοιόμορφα μεταξύ ανατολής και δύσης, ώστε να αποκτήσει το κράτος του Κόλπου ποικίλες αγορές.

Πρόσθεσε ότι ήταν ευτυχής που οι τιμές είχαν μειωθεί από τα υψηλά τους επίπεδα το 2021, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ανέβουν και πάλι, εάν οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμψουν το επόμενο έτος και υπάρξουν κανονικές θερμοκρασίες το χειμώνα.

"Το αν η αιχμή θα είναι τόσο δραματική όσο αυτό που συνέβη με την Ουκρανία, αμφιβάλλω γιατί νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ μοναδική κατάσταση. Αλλά νομίζω ότι θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν", δήλωσε ο Kaabi.

Παρά το γεγονός ότι οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτοι σε ποσοστό άνω του 70%, ο Kaabi προειδοποίησε ότι θα εξακολουθούσε να υπάρχει έλλειμμα εάν η οικονομική ανάπτυξη ανακάμψει.

"Δεν υπάρχει μεγάλος όγκος που να έρχεται για να γεμίσει ακόμη περισσότερο", είπε. "Από τη στιγμή που δεν το αναπληρώνεις για ένα καλοκαίρι, χτυπιέσαι(!) για δύο χειμώνες", τόνισε χαρακτηριστικά.