Πισώπλατη μαχαιριά στη Ρωσία χαρακτήρισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την ανταρσία Πριγκόζιν. Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στον ρωσικό λαό για την κίνηση της Wagner. Στις πρώτες του αναφορές τόνισε ότι ο στρατός και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει ρητές εντολές και οι υπαίτιοι αυτής της αντιρωσικής ενέργειας, της προδοσίας όπως υπογράμμισε, θα τιμωρηθούν

Απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις που έχουν στασιάσει λέγοντας «απευθύνω έκκληση σε όσους ωθούνται στην πρόκληση στρατιωτικής εξέγερσης», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε ενότητα και υπευθυνότητα». Στη συνέχεια τόνισε ότι η στάση ισοδυναμεί με προδοσία: «Εκείνοι που οδηγούνται σκόπιμα σε έναν δρόμο προδοσίας, προετοιμάζοντας μια ένοπλη εξέγερση και προετοιμάζατε τρομοκρατικές επιθέσεις, θα τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι μια θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση για εμάς ως έθνος, είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία για το λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας. Μια τέτοια απειλή θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση». Έκανε λόγο στην ενότητα του ρωσικού λαού, σημειώνοντας μάλιστα την σύρραξη της Επανάστασης του 1917.
 
Aναφερόμενος στο Ροστόφ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρόσθεσε: «Στο Ροστόφ, το έργο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο». Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά σύντομου διαγγέλματός του ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά συγκεκριμένα στους μισθοφόρους της Wagner και τον Πριγκόζιν.

Η Wagner και ο Καντίροφ

Η Wagner αντέδρασε άμεσα στο διάγγελμα Πούτιν, λέγοντας ότι «σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο» και όλα δείχνουν πως η σύγκρουση πάει σε κλιμάκωση και πιθανότατα θα ακολουθήσει σύρραξη, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πάρει εντολή να πατάξουν την ένοπλη ανταρσία.

(η συνέχεια στο slpress.gr)