Τι μπορεί να προσφέρει κανείς να προσφέρει σε έναν άνθρωπο που τα έχει όλα, είναι το ερώτημα που θέτει ο βρετανικός Spectator, γράφοντας για τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι γνωστό ότι διαθέτει γιοτ αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, έργα τέχνης αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και ένα πύργο στη Γαλλία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων

Κι όμως, ο άνθρωπος που τα έχει όλα απέκτησε ένα νέο παιχνίδι, ένα νέο μπιχλιμπίδι που κοσμεί τη συλλογή του, και αυτό είναι το αμερικανικό Γκολφ. Το Public Investment Fund (PIFS) διαπραγματεύθηκε και ελέγχει πλέον σημαντικό ποσοστό του Αμερικανικού Πρωταθλήματος Γκολφ, το διάσημο PGA Tour, το οποίο και συγχωνεύθηκε με το αντίπαλο αμερικανικό πρωτάθλημα LIV Golf. H Χατίς Σενγκίζ, αρραβωνιαστικιά του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία εικάζει ότι δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, εξέφρασε αμέσως τον αποτροπιασμό της, η οποία μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για αθλητικό ξέπλυμμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα.

Το αποκαλούμενο Sports washing είναι μέρος της διπλωματίας του μπλοκ επιταγών που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια η Σαουδική Αραβία. Το ζήτημα σήμερα είναι ότι οι Σαουδάραβες διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα απ΄ότι στο παρελθόν, αλλά και ότι τα μοιράζουν παντού και σε περισσότερους με πολύ πιο επιθετική τακτική και στρατηγική. Η Σάρα Λι Γουίτσον, που ηγείται του διεθνούς οργανισμού Democracy For the Arab World Now, οργανισμού που ηγήθηκε από τον Κασόγκι, δηλώνει στους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο ότι οι περισσότερες οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει η Σαουδική Αραβία δεν έχουν οικονομική ούτε κοινή λογική. Είναι πολύ σημαντικό επισημαίνει να γνωρίζουμε πόσα πλήρωσαν και τι αγόρασαν και αγοράζουν οι Σαουδάραβες, γιατί αυτές είναι στην ουσία πολιτικές κινήσεις. H βρετανική εφημερίδα Financial Times υπολογίζει μάλιστα ότι με αφορμή την αγορά του αμερικανικού πρωταθλήματος Γκολφ οι Σαουδάραβες προχώρησαν σε ένεση ρευστού στη αμερικανική οικονομία ύψους τουλάχιστον τριών δις δολαρίων. Εκτιμούν μάλιστα ότι ατομικοί οικονομικοί παίκτες στην Αμερική οι οποίοι και συνεργάζονται με τους Σαουδάραβες κέρδισαν από την όλη επικερδή επιχείρηση τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια έκαστος, μόνο για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ο βρετανικός Spectator σχολιάζει όμως ότι όσοι πέφτουν στο ίδιο πολιτικό και οικονομικό κρεβάτι με τους Σαουδάραβες μοιάζουν με την ηθοποιό Ντέμι Μουρ στην πασίγνωστη ταινία, Ανήθικη Πρόταση, τα χρήματα δηλαδή είναι τόσα πολλά που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τα αρνηθεί, καταλήγει όμως να αισθάνεται βρώμικος παρά τις αρχικές σκέψεις και αμφιβολίες. Οι αφαιρετική λογική μάλιστα των ανθρώπων που διοικούν το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Γκολφ (PGA Tour) φαντάζει εντελώς αδύναμη αλλά και απεγνωσμένη, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο, επέσειαν την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να αποτρέψουν μια επένδυση των Σαουδαράβων στο ανταγωνιστικό αμερικανικό πρωτάθλημα Γκολφ, LIV. H Διεύθυνση τότε του PGA κατηγορούσε τα στελέχη του LIV ότι σχεδίαζαν να πάρουν βρώμικο χρήμα και ζητούσαν μάλιστα από τους παίκτες τα στελέχη και όλους τους εμπλεκόμενους να ζητήσουν συγγνώμη από τον Αμερικανικό λαό για το ατόπημα τους, ατόπημα το οποίο τελικά δεν έλαβε χώρα, και στο οποίο αργότερα υπέπεσαν οι ίδιοι.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, οι οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και μερίδα του Αμερικανικού Τύπου κατηγορούν τον Επίτροπο του Πρωταθλήματος Γκολφ PGA, Τζέυ Μόναχαν για ξεδιάντροπη υποκρισία και απληστία, ότι αποδέχεται τεράστια ποσά χρημάτων για να ξεπλύνει στην ουσία την φήμη της Σαουδικής Αραβίας και της ηγεσίας της. Ο Μόναχαν υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι στο Golf Channel ότι οι διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες αλλάζουν, και τόνισε ότι όλες οι κινήσεις, συνεργασίες και επενδύσεις που γίνονται, και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται, λαμβάνονται με γνώμονα το καλό του αμερικανικού Γκολφ και της αμερικανικής οικονομίας γενικότερα. Επιπροσθέτως ο Πρωταθλητής του Γκολφ Γκρεγκ Νόρμαν και νυν Διευθυντής του LIV έχει ήδη προχωρήσει, εγκαταλείποντας παλαιότερες δηλώσεις του που έκαναν λόγο για τεμαχισμό και δολοφονία του Κασόγκι με αλυσοπρίονο, ανασκευάζοντας με τη φράση, τελικά όλοι κάνουμε λάθη είναι ανθρώπινο. Δεν είναι μόνον παίκτες του γκολφ αλλά και ποδοσφαιριστές που πληρώνονται 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να παίξουν στην Saudi League. To σαουδαραβικό Public Investment Fund αγοράζει μερίδια στους τομείς της βιομηχανίας του Σινεμά, της τηλεόρασης, των τραπεζών της νέας τεχνολογίας και των social media. Οι Σαουδάραβες είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στη Nintendo, επένδυσαν 3,5 δις δολάρια στην UBER και κατέχουν ισχυρά μετοχικά μερίδια σε Amazon, Google, Facebook και Google, ενώ είναι και ιδιοκτήτες της Newcastle United.

Πιθανόν όλες αυτές οι επενδύσεις να δρομολογήθηκαν από την επιθυμία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επενδύσει κεφάλαια σε άλλους τομείς εκτός από το πετρέλαιο, διεθνείς όμως οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διανομή και κατανομή των σαουδαραβικών κεφαλαίων γίνεται με καλά σχεδιασμένο, στοχευμένο και στρατηγικό τρόπο, στις δυτικές οικονομίες. Έρευνα που δημοσιεύει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Washington Post δείχνει ότι κύριος στόχος των Σαουδαράβων είναι να εξαγοράζουν πρώην κρατικούς αξιωματούχους, και ότι ενδιαφέρονται μάλιστα να προσλάβουν στελέχη του αμερικανικού στρατού που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αξιωματικούς, στρατηγούς και ναυάρχους, οι οποίοι και θα εργάζονται ή εργάζονται για της Μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, αλλά και πολλά πρώην κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και γραφειοκράτες, των Βρυξελλών και όχι μόνον. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, αναλυτές, καθηγητές και δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος των αμοιβών και επενδύσεων που προσφέρουν οι Σαουδάραβες, και πόσο αυτό θολώνει την κρίση των θεσμών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της μεγάλης Αμερικανικής Δημοκρατίας αλλά και των υπολοίπων κρατών της Δύσης. Ο πιο γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος και οφελήθηκε στο παρελθόν από τη γενναιοδωρία των Σαουδαράβων είναι ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος δέχθηκε επένδυση δυο δις δολαρίων από τους Σαουδάραβες στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων την οποία και διευθύνει. Όπως ανακάλυψε το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Σαουδάραβες έχουν αγοράσει 93% μερίδιο και στο έταιρο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Γκολφ LIV, ενώ το υπόλοιπο 7% ανήκει σε εταιρείες συμφερόντων Τραμπ, η LIV χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος γήπεδα ιδιοκτησίας Τραμπ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε ως επωφελή τη συμφωνία εξαγοράς της PGA από τους Σαουδάραβες.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επανέρχεται στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή μετά τη δολοφονία Κασόγκι, αργά αλλά σταθερά και μεθοδικά, την ώρα που οι πολιτικές ασφυκτικής καταπίεσης και αυταρχισμού συνεχίζονται και εντείνονται εντός του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Μια γυναίκα απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Leeds φυλακίστηκε πρόσφατα για 34 χρόνιο, επειδή ζήτησε με ανάρτηση της στο Τουίτερ, πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία. Ισως να είναι υποκριτικό να επιτίθεται κανείς σε παίκτες του Γκολφ ενόσω η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία συνεχίζει να πλουτίζει λόγω των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει πλέον κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 650 δις δολαρίων, και στο τέλος της δεκαετίας αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, με κεφάλαια δύο τρις δολαρίων σε ρευστό και επενδύσεις. Οι επενδύσεις σαουδαραβικών κεφαλαίων σε οικονομίες της Δύσης αναμένεται να συνεχιστούν με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση, και ολοι πλέον θα είναι αντιμετωποι με επώδυνες ηθικές και αξιακές επιλογές.