Tο Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, δημοσίευσε την έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του έτους σχετικά την "Λειτουργική κατάσταση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας". Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, στα τέλη Μαρτίου, η εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα ήταν 2,62 δισεκατομμύρια κιλοβάτ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9,1% σε ετήσια βάση. Κάθε

κατηγορία καυσίμου - δηλαδή τόσο οι ΑΠΕ όσο και τα ορυκτά καύσιμα - σημείωσε ετήσια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της.

Συνολικά, η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ήταν 1,33 δισεκατομμύρια κιλοβάτ, με ετήσια αύξηση 15,9%, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 50,5% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας, και το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Στο μέτωπο των ορυκτών καυσίμων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το πρώτο τρίμηνο ήταν 1,13 δισεκατομμύρια κιλοβάτ, αυξημένη κατά 1,8% σε ετήσια βάση, και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου ήταν 120 εκατομμύρια κιλοβάτ, αυξημένη κατά 7,4% σε ετήσια βάση.

Αλλά η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ήταν 430 εκατομμύρια κιλοβάτ - εκ των οποίων, η παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας και η παραγωγή ηλιοθερμικής ενέργειας ήταν 42.522 και 670.000 κιλοβάτ, αντίστοιχα - μια ετήσια αύξηση 33,7%.

Έτσι, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, από το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτό ανεβάζει την εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Κίνα σε 1,13 δισεκατομμύρια κιλοβάτ - και την εγκατεστημένη ισχύ της συνδεδεμένης στο δίκτυο ηλιακής ενέργειας σε 2,6 δισεκατομμύρια κιλοβάτ.

Η έλλειψη βροχών

Η Κίνα αντιμετωπίζει χαμηλές βροχοπτώσεις στα νότια της χώρας από τα μέσα του περασμένου έτους, προκαλώντας ξηρασία - η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει αρνητικά την υδροηλεκτρική ενέργεια, επειδή οι δεξαμενές και τα ποτάμια έχουν εξαντληθεί. Γι' αυτό η έκθεση αναφέρει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια συρρικνώθηκε κατά -8,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Έτσι, ενώ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γνωρίζει πράγματι εντυπωσιακή άνοδο στην Κίνα και η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνει επίσης ώθηση στον άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών βραχυπρόθεσμα, για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει το πρόβλημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας.