Ο αμιγώς ελληνικός ενεργειακός όμιλος Eunice έχει συνδέσει το όνομά του με τις πράσινες τεχνολογίες. Απέκτησε διεθνή φήμη με την εγκατάσταση το 2018 του πρώτου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης στην Τήλο, το γνωστό ως Progect Tilos, που εγκρίθηκε μεταξύ άλλων 80 ανταγωνιστικών έργων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ηοrizon 2020.
Δύο χρόνια αργότερα εγκατέστησε στην Τρίπολη τις πρώτες μικρές ανεμογεννήτριες ελληνικής κατασκευής από τον ίδιο τον όμιλο, στο εργοστάσιο που διαθέτει στη Μάνδρα Αττικής, επεκτάθηκε στην παραγωγή των ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση και έφθασε να προωθεί εμβληματικές επενδύσεις με ισχυρό αποτύπωμα στον αναπτυξιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ο αντιπρόεδρος της Εunice, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, μιλάει στην «Κ» για το εμβληματικό έργο Ptolemaida Bess, «την πρώτη γιγαντιαία μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας 250MW στη χώρα μας και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή». Το έργο συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 16 πρώτων εμβληματικών επενδύσεων απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2020 και μόλις πρόσφατα πήρε το «διαβατήριο» από την Ε.Ε. για την ένταξή του στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI).
«Στόχος μας, μέσα στην επόμενη διετία, να δούμε το Ptolemaida Bess σε κατάσταση λειτουργίας ή έστω σε τελική φάση κατασκευής», τονίζει ο κ. Πεχλιβάνογλου και σε ό,τι αφορά το «δίδυμο» έργο αποθήκευσης της Μεγαλόπολης (Arcadia Bess), σημειώνει ότι «ακολουθεί τον δικό του δρόμο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία περί αποθήκευσης», που σημαίνει ότι θα συμμετάσχει στις δημοπρασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και (ΡΑΑΕΥ) για τα πρώτα έργα αποθήκευσης.
Τόσο τα έργα αποθήκευσης όσο και το εμβληματικό έργο εγκατάστασης ενός δικτύου ανεμογεννητριών σε 26 βραχονησίδες του Αιγαίου, συνολικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ (Aigaio Project), θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες και η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για στρατηγικές συνεργασίες.
«Οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις των μεγάλων αυτών έργων υλοποιούνται πάντα με τη δημιουργία κοινοπραξιών και τη συγχρηματοδότηση με τη συμμετοχή πολλαπλών φορέων», τονίζει. Ο κ. Πεχλιβάνογλου δεν θεωρεί τελειωμένη υπόθεση το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αιγύπτου (GAP), που βρέθηκε εκτός λίστας PCI. «Το έργο αναπτύσσεται ομαλά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών κολοσσών και στρατηγικών επενδυτών, τόσο από τον χώρο της ενέργειας όσο και από τον χώρο των κατασκευών», τονίζει, επισημαίνοντας τα γεωπολιτικά οφέλη της χώρας από την υλοποίησή του. «Η επόμενη μέρα στον τομέα της ενέργειας θα δημιουργήσει μεγάλες ανακατατάξεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, ειδικότερα για τις χώρες και τους οργανισμούς που θα πραγματοποιήσουν τις σωστές κινήσεις στον σωστό χρόνο, έτσι ώστε να βγουν μπροστά από τις εξελίξεις», σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβάνογλου. Ο ίδιος βλέπει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, τομέας όπου η Eunice έχει σχεδιάσει ήδη μια πρώτη πιλοτική επένδυση (Crave H2) για την κατασκευή κόμβου και παραγωγής υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης.
– Παρουσιάσατε πρόσφατα το project Crave H2, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοιλάδας υδρογόνου στην Κρήτη. Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα; Και ποια τα σχέδια της εταιρείας σας;
– Η οικονομία του υδρογόνου αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη σοβαρής βιομηχανίας υδρογόνου αποτελεί η ύπαρξη φθηνής πράσινης ενέργειας, που συνήθως σημαίνει εξαιρετικά μεγάλη ηλιοφάνεια, για υψηλές αποδόσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και δυνατό αιολικό δυναμικό για αντιστοίχως αυξημένες αποδόσεις των αιολικών πάρκων. Η χώρα μας είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει και τα δύο, ενώ η ανάπτυξη διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, έχει τη δυνατότητα να καλύψει την υψηλή ενεργειακή ζήτηση για τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα. Ο όμιλος Eunice σκοπεύει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα. Θεωρούμε πως το έργο Crave H2 θα αποτελέσει τεχνικά και θεσμικά το έναυσμα της οικονομίας του πράσινου υδρογόνου στη χώρα μας, πάνω σε στέρεες βάσεις, οι οποίες θα έχουν στον πυρήνα τους τον σεβασμό στο περιβάλλον και τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας στην ελληνική οικονομία.
– Οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν στη νέα αυτή αγορά. Δεν υπάρχει όμως ακόμη θεσμικό πλαίσιο. Μπορούν να προχωρήσουν επενδύσεις στα τυφλά;
– Η απουσία θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας απαιτεί συντονισμένες κινήσεις από πλευράς των οργάνων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ενδυναμωθεί το επενδυτικό ρεύμα, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη θέσπιση μιας πιο ολιστικής νομοθεσίας πάνω στο ζήτημα. Μεταξύ άλλων, ο σκοπός του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου Crave H2 στην Κρήτη είναι και η επιτάχυνση αυτών των διεργασιών, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε συμβάλει σημαντικά στη θέσπιση όλων εκείνων των νομικών, ρυθμιστικών, λειτουργικών διαδικασιών και κανόνων και να εκκινήσει επιτέλους για τη χώρα μας η οικονομία του υδρογόνου. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει και η ολοκλήρωση της εκπόνησης της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, την οποία αναμένουμε σύντομα.
– Από τις Βρυξέλλες είχατε, αν δεν κάνω λάθος, καλά και κακά νέα προ ημερών. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά και αναφέρομαι στην ένταξη του έργου της αποθήκευσης της Πτολεμαΐδας στη λίστα των PCI. Τι σημαίνει αυτό για το έργο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
– Η χώρα μας και η κυβέρνηση κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια σημαντική διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία στην κατηγοριοποίηση των έργων στη λίστα PCI, στο Ptolemaida Bess του ομίλου Eunice. Πρόκειται για την πρώτη γιγαντιαία μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας 250 MW στη χώρα μας και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. To αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει έμπρακτα την αξία του έργου στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο Ptolemaida Bess έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως μία από τις 16 πρώτες εμβληματικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης. Αυτή η επιτυχία αποτελεί μια πολύ στέρεα βάση για να επιταχύνουμε σημαντικά την ανάπτυξη του έργου, με σκοπό την υλοποίησή του το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας, μέσα στην επόμενη διετία να δούμε το Ptolemaida Bess σε κατάσταση λειτουργίας ή έστω σε τελική φάση κατασκευής.
– Πώς θα προχωρήσει το έτερο έργο αποθήκευσης στη Μεγαλόπολη;
– Το έργο αποθήκευσης Arcadia Bess στη Μεγαλόπολη ακολουθεί τον δικό του δρόμο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία περί αποθήκευσης και παρά το γεγονός πως δεν χαίρει της στήριξης του PCI, λόγω των σχεδιαστικών του χαρακτηριστικών, έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες υλοποίησης και αυξημένη προστιθέμενη αξία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Και τα δύο παραπάνω έργα (Ptolemaida και Arcadia Bess) αποτελούν ενεργειακές επενδύσεις ελληνικής προστιθέμενης αξίας και τεχνογνωσίας, ευρωπαϊκής σημασίας και παγκόσμιας τεχνολογικής αξίας, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.
– Να περάσουμε και στα κακά νέα και αναφέρομαι στον αποκλεισμό του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αιγύπτου (GAP) από τη λίστα PCI. Γιατί είχαμε αυτή την εξέλιξη και ποια είναι η τύχη του έργου από εδώ και πέρα;
– Τα μεγάλα έργα περιφερειακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και ιδιαίτερα αυτά που διεκδικούν την ευρωπαϊκή στήριξη μέσω των προγραμμάτων PCI και PMI, είναι έργα που προσομοιάζονται με υπερμαραθώνιους και όχι με αγώνες σπριντ. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αξιολογούνται συστηματικά για τα τεχνικά, οικονομικά και τα πολιτικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η γεωπολιτική και στρατηγική ενίσχυση της χώρας μας, με μία ή και περισσότερες περιφερειακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τόσο προς τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή όσο και με τις γειτονικές μας χώρες. Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, δύο γιγαβάτ (2 GW), μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, γνωστή ως έργο Greece-africa Power Interconnector (GAP) του ομίλου Eunice αναπτύσσεται ομαλά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών κολοσσών και στρατηγικών επενδυτών, τόσο από τον χώρο της ενέργειας όσο και από τον χώρο των κατασκευών.
– Να υποθέσω ότι δεν συμμερίζεστε τις ενστάσεις του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την επιβάρυνση και τις αντοχές του συστήματος της Κρήτης από μια νέα διασύνδεση;
– Η ανάπτυξη μεγάλων έργων διασύνδεσης με κόστος αρκετών δισεκατομμυρίων και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης αρκετών ετών, σίγουρα δεν βασίζεται στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του δικτύου σήμερα. Στον αγώνα της πράσινης μετάβασης, τόσο η είσοδος μεγάλου αριθμού έργων ΑΠΕ στην Κρήτη και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η είσοδος νέων ενεργειακών φορτίων αλλά και η έγχυση ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση των δικτύων και υποδομών. Συνεπώς, θεωρούμε πως μέσα από μια καλή συνεργασία μεταξύ επενδυτών και θεσμικών φορέων ο διαχειριστής του δικτύου μπορεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό να εξασφαλίσει την επιτυχή πορεία της χώρας προς την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται για τη χώρα σε οικονομικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Κατασκευάζουμε την πρώτη γιγαντιαία μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας 250 MW στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")