Ο Καπνός από τις Καναδικές Πυρκαγιές Έφτασε στην Δυτ. Ευρώπη

Ο Καπνός από τις Καναδικές Πυρκαγιές Έφτασε στην Δυτ. Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 28 Ιουνίου 2023 - 09:57

Οι μεγάλες πυρκαγιές στον Καναδά συνεχίστηκαν τον Μάιο και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, δημιουργώντας επίπεδα ρεκόρ εκπομπών ρύπων, με σημαντική μεταφορά καπνού σε μεγάλες αποστάσεις, ο οποίος διέσχισε τον Ατλαντικό και έφτασε στην Ευρώπη. Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS*) 

παρακολουθεί στενά την κατάσταση, εντοπίζοντας τις θέσεις ενεργών πυρκαγιών την ακτινοβολία και τις εκπομπές των πυρκαγιών και προβλέποντας τις επιπτώσεις του προκύπτοντος καπνού στην ατμόσφαιρα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τα επίπεδα ρεκόρ εκπομπών που δημιουργήθηκαν από την έντονη δραστηριότητα των πυρκαγιών σε ολόκληρο τον Καναδά τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, τόσο στον Καναδά όσο και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CAMS, η ακτινοβολία των πυρκαγιών (FRP) για το σύνολο της χώρας κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-2022, ενώ οι εκτιμώμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν τους 100 μεγατόνους για τον μήνα. Τα επίπεδα εκπομπών από την αρχή του έτους μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου παρέμειναν κοντά στο μέσο όρο 2003-2022, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν γρήγορα και ήταν σημαντικά υψηλότερα από οποιοδήποτε προηγούμενο έτος στην καταγραφή του CAMS.

Ο αντίκτυπος στην ποιότητα του αέρα ήταν εκτεταμένος, ιδίως σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Ο καπνός από τις καναδικές πυρκαγιές έφτασε στην Ευρώπη τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και ένα σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς καπνού σε μεγάλη απόσταση μέσω του Ατλαντικού έχει προβλεφθεί από το CAMS από τις 23 Ιουνίου, με τον κύριο όγκο καπνού να φτάνει στη δυτική Ευρώπη στις 26 Ιουνίου και να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ανατολικότερα μέχρι τις 29 Ιουνίου. Η πρόβλεψη του CAMS για το συνολικό οπτικό βάθος αερολύματος (AOD) από τις 25 Ιουνίου δείχνει σαφώς τη μεταφορά καπνού σε μεγάλη απόσταση μέσω του Ατλαντικού, φτάνοντας στη νότια Ευρώπη και τις Βρετανικές Νήσους πριν ταξιδέψει βορειότερα και ανατολικότερα.

Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη περιοχή που επηρεάζεται από τον καπνό. Οι αναλύσεις AOD του CAMS για την περίοδο 1-26 Ιουνίου δείχνουν σημαντική μεταφορά καπνού από τις πυρκαγιές του Κεμπέκ προς τα νότια γύρω στις 8 Ιουνίου, όπου επηρέασε σημαντικά την ποιότητα του αέρα στην Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια και άλλων μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για την ποιότητα του αέρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.