Κινεζικές εταιρείες, από εταιρείες παραγωγής τροφίμων έως νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, σπεύδουν στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας της χώρας, ωθούμενες από τις μαζικές κρατικές δαπάνες για το σχέδιο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Οπως σημειώνουν οι FT, o αριθμός των κινεζικών 

επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες ως εταιρείες αποθήκευσης ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια σε σχεδόν 109.000, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού παρόχου πληροφοριών για τις εταιρείες Aiqicha.

Ο Yijing Wang, ιδρυτής της 2060 Advisory με έδρα την Hangzhou, μιας εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών με επίκεντρο την καθαρή τεχνολογία, δήλωσε ότι υπάρχει μια "βιασύνη χρυσού", με μια "δραματική" αύξηση του αριθμού των επιχειρηματιών, των κρατικών και ιδιωτικών επενδυτών που στοχεύουν σε τεχνολογίες και έργα μπαταριών.

"Γίναμε μάρτυρες αυτής της αλλαγής σε μόλις δύο με τρία χρόνια. Πρόκειται για μια υπάρχουσα βιομηχανία ... αλλά δεν ήταν σέξι", δήλωσε.

Η αποθήκευση ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα πακέτα μπαταριών για αποθήκευση σε επίπεδο δικτύου, θεωρείται βασικός πυλώνας στην αναμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Κίνας, αφού ο Σι υποσχέθηκε να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν στο μηδέν έως το 2060 και να επιτύχει την αιχμή του άνθρακα πριν από το 2030.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αποθήκευση ενέργειας, η οποία ανοίγεται από τις ενεργειακές πολιτικές της Κίνας, θα αποτελέσει μέρος μιας επενδυτικής ευκαιρίας για υποδομές άνω των 7 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2040.O

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για έναν κύκλο άνθησης και πτώσης των μπαταριών, καθώς άνθρωποι χωρίς τεχνογνωσία κυνηγούν την κρατική χρηματοδότηση. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες εταιρείες άρχισαν να αναπτύσσουν ηλεκτρικά οχήματα και τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού οι τομείς αυτοί τέθηκαν σε προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το Πεκίνο. Η βιασύνη για την αποθήκευση ενέργειας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Σε ένα παράδειγμα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολτοποιημένων τροφίμων της Κίνας Nanfang Black Sesame Group δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Jiangxi Xiaohei Xiaomi Food, μια 100% θυγατρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Shenzhen εταιρείας, θα στρέψει την επιχείρησή της από τα τρόφιμα στην αποθήκευση ενέργειας και θα επενδύσει 3,5 δισ. ρουβλίων (490 εκατ. δολάρια) στην κατασκευή μιας βάσης παραγωγής μπαταριών λιθίου.

Η τεχνολογία μπαταριών υποστηρίζει το σχέδιο του μεγαλύτερου ρυπαντή του κόσμου να μειώσει τη χρήση άνθρακα και να αναπτύξει τεράστιες ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παρέχει εφεδρεία όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν παράγουν επαρκή ηλεκτρική ενέργεια.

Η Goldman προβλέπει ότι η Κίνα χρειάζεται περίπου 520 γιγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030, με έως και 410 γιγαβάτ να προέρχονται από μπαταρίες. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αύξηση κατά 70 φορές από τα επίπεδα αποθήκευσης μπαταριών το 2021.

Ο Nikhil Bhandari, συν-επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Goldman για τους φυσικούς πόρους και την καθαρή τεχνολογία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περιέγραψε την αποθήκευση ενέργειας ως τον "βασικό παράγοντα που θα επιτρέψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο" στην Κίνα.

Ο Wang της 2060 Advisory σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες στην Κίνα ενθαρρύνονται από τη βεβαιότητα που παρέχουν οι δεσμεύσεις του Xi για την κλιματική αλλαγή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρυθμιστική αβεβαιότητα που ταλαιπώρησε προηγουμένως δημοφιλείς κλάδους ανάπτυξης για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και της τεχνολογίας με επίκεντρο τον καταναλωτή, καθώς και της εκπαίδευσης.

Υπάρχει επίσης το ευρύτερο σκηνικό της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της αποδυνάμωσης των προοπτικών για τον ρυθμό ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι τα φωτεινά σημεία της κινεζικής οικονομίας έχουν γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν για τους επενδυτές, δήλωσε η ίδια.

Ο Neil Beveridge, αναλυτής της Bernstein στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι "η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος" που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που αγοράζουν στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών της Κίνας, αν και σημείωσε ότι η κλίμακα και η τεχνολογία θα περιορίσουν επίσης πιθανότατα "τους μακροπρόθεσμους νικητές σε μια στενή ομάδα εταιρειών".

Ο Beveridge επεσήμανε επίσης την πολιτική των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στη μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τους κινέζους κατασκευαστές καθαρής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών μπαταριών. Είπε ότι η απομόνωση της Κίνας στη διεθνή σκηνή φαίνεται να συγκαταλέγεται στις "μεγαλύτερες ανησυχίες για τους επενδυτές".

"Ενώ η Κίνα έχει χάσει την αγορά των ΗΠΑ, εξακολουθεί να κυριαρχεί σε άλλες αγορές και θα είναι ένας ηγετικός παίκτης στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

N.Παλ.