Κατά 27% αυξήθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας το τελευταίο διήμερο και διαμορφώνεται για σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου, στα 119,14 ευρώ/MWh, με τη συνολική ζήτηση να φθάνει στις 302,47 GWh. Τα μερίδια των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα ήταν για το φυσικό αέριο, 41,7%, για τις ΑΠΕ 27,8% για να ακολουθήσουν οι εισαγωγές με 11,3%, ο λιγνίτης με 7,8%, και τα υδροηλεκτρικά με 6,8%. Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουνίου, η αύξηση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές, επέφερε αξιοσημείωτη άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρισμού. 

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΙΕΝΕ για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη η εβδομαδιαία μέση παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας μειώθηκε σχεδόν παντού κάτι που συνέβαλε, σε αυτή την τάση. Ωστόσο, την Κυριακή 25 Ιουνίου, η χαμηλότερη ζήτηση σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή ηλιακής ενέργειας ευνόησαν τις χαμηλές ωριαίες τιμές που καταγράφηκαν σε ορισμένες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης τέσσερις αγορές, και συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Κροατία, απόλαυσαν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στην επικράτηση κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών, ενώ αντίθετα, σε Ιταλία, Ουγγαρία και Τουρκία παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών που αποδίδεται στις θερμότερες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τη γενικευμένη χρήση κλιματιστικών. Όσον αφορά στη χώρα μας, η χονδρική τιμή ρεύματος υποχώρησε οριακά κατά -0,96%, σε εβδομαδιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν ανοδική τάση κατά το προηγούμενο επταήμερο. Oι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψαν άνοδο τις τέσσερις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, έως και την Πέμπτη 22 Ιουνίου, ενώ από την Παρασκευή έως την Κυριακή οι τιμές μειώθηκαν, με τους εβδομαδιαίους μέσους όρους να παραμένουν ελαφρώς πάνω από τους αντίστοιχους της εβδομάδας που έληξε στις 18 Ιουνίου. Οι αυξήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν χαμηλότερες από 5,0%. Η Γαλλία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας -103,97 €/MWh.

Εν τω μεταξύ, στο νότιο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου, Ιταλία, Ουγγαρία και Τουρκία σημείωσαν εβδομαδιαία μέση αύξηση των spot τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι υπόλοιπες σημείωσαν απώλειες - Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κροατία. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κυμάνθηκαν μεταξύ 66- 119 €/MWh, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται χαμηλότερα στην Τουρκία, με εβδομαδιαίο μέσο όρο 66,41 €/MWh, για να ακολουθήσουν οι Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα 78,03 €/MWh. Η Ιταλία παρέμεινε η πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη με 119,15 €/MWh, με ποσοστιαία αύξηση 9,81%, και ακολούθησε η Ουγγαρία με αύξηση 3,14%.

Όπως αναφέρει το ΙΕΝΕ κατά το επταήμερο που έληξε στις 25 Ιουνίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις υπό ανάλυση αγορές της ΝΑ Ευρώπης κατά 6,59%, που αντιστοιχεί σε 15609,60 GWh. Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 29,13%, παρατηρήθηκε στην Κροατία, και η μικρότερη στην Ρουμανία, κατά 1,23%. Στην χώρα μας, και στην Ιταλία η ζήτηση αυξήθηκε κατά 9,53% και 9,12% αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη αυξήθηκε σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου, κατά -23,7% και ανήλθε σε 2236,40 GWh, χάρη κυρίως στην υψηλή ηλιακή παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή αυξήθηκε κατά 12,4%,  στις 112,96 GWh. Όλες οι χώρες, πλην Κροατίας, Σερβίας και Ιταλίας, παρουσίασαν αύξηση παραγωγής, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Ουγγαρία, κατά 54%, με τις Βουλγαρία και Τουρκία να ακολουθούν με 32,2% και 29,8% αντίστοιχα. Σε αντίθεση, Κροατία, Ιταλία και Σερβία είχαν χαμηλότερη αιολική παραγωγή κατά -21,2%, -4,5% και -4,3% αντίστοιχα, ενώ η αιολική παραγωγή στην Ελλάδα διατηρήθηκε στα επίπεδα της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Χαρακτηριστικό της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα, είναι το γεγονός ότι και η ηλιακή παραγωγή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 37,5%, στις 1123,44 GWh, χάρη στις ευνοικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή. Όλες οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης σημείωσαν αύξηση ηλιακής παραγωγής, που στην Ιταλία έφθασε στο +50,2%, για να ακολουθήσει η Ελλάδα κατά 25,5%, στις 349,34 GWh.

Επίσης, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός της Ελλάδας, κατά 8,58% από την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου και ανήλθε στις 3755,38 GWh. Στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά -4,47%, στις 67,57 GWh, ενώ αντίθετα, Ιταλία και Ρουμανία κατέγραψαν αυξήσεις 40,95% και 10,63% αντίστοιχα.

Ακόμη, η παραγωγή θερμικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21,25% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κατά τρόπο ώστε να καλυφθεί η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ΝΑ Ευρώπη η παραγωγή θερμικής ενέργειας έφθασε σε 5594,04 GWh, που επιμερίζεται σε 11,05% παραγωγή με καύση άνθρακα, -3189,83 GWh- και 38,2% παραγωγή με καύση φυσικού αερίου - 2404,21 GWh. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και από φυσικό αέριο στην Ιταλία έκανε άλμα 315,82% και 179,26% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο κατά -17,37% και-15,04%, ή 58,03 GWh και 331,16 GWh αντίστοιχα, λόγω της υψηλότερης παραγωγής από ΑΠΕ και της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντικά υψηλότερες κατά 28,69% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατά την προηγούμενη εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 860,99 GWh.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε ανοδική τροχιά λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ρωσία που ενέτεινε τους φόβους για την προσφορά σε μια ήδη ασταθή αγορά. Οι τιμές των futures αερίου για παραδόσεις Ιουλίου στον ολλανδικό κόμο αναφοράς, TTF, έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 30% αυτόν τον μήνα.