Το «πράσινο φως» αναμένεται ότι θα ανάψει σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, Ενέργειας και Αποβλήτων) ώστε να περάσει στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Αττική. Ειδικότερα, ο Ρυθμιστής της αγοράς αναμένεται να εγκρίνει τη διοικητική επιστολή θετικής δήλωσης προς τον ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει στην 

επόμενη φάση του διαγωνισμού ορίζοντας και ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Ήδη το προηγούμενο διάστημα έπειτα και από τις παρεμβάσεις του Διαχειριστή ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι ο νέος μέτοχος της Αριάδνη θα περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού επενδυτή, δηλαδή δεν θα συμμετέχει στην διοίκηση και την λήψη αποφάσεων αλλά θα επωφελείται από τις αποδόσεις του έργου. Ακόμη θα έχει την δυνατότητα πώλησης του ποσοστού με την προϋπόθεση ότι το πακέτο θα καταλήξει ξανά σε αγοραστή που θα έχει ρόλο παθητικού επενδυτή.

Τα τέσσερα σχήματα που συνεχίζουν στον διαγωνισμό είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της αυστραλιανής Macquarie Super Core Infrastructure Fund και Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium.
 
Στο μεταξύ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα για την κατασκευή και στο χερσαίο τμήμα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής του 1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων του έργου. Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα τόσα από  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε προ 20ημέρου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την επιθεώρηση  στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζεται στη Δαμάστα του Ηρακλείου Κρήτης.

Περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης και η ολοκλήρωση του έργου.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα συνοδά έργα που υλοποιούνται είναι και τα καλώδια οπτικών ινών που έχει εγκαταστήσει η Αριάδνη Interconnection στο πλαίσιο των δύο διασυνδέσεων, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα της Κρήτης, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες διεθνείς, στρατηγικές συνέργειες. «Οι πρόσφατες συμφωνίες της Grid Telecom με επίκεντρο την Κρήτη για τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στον κόσμο αλλά και την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του νησιού και στην κίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», είχε επισημάνει κατά την επίσκεψή του στο νησί ο κ. Μανουσάκης.