Προ ημερών το ΙΕΝΕ ολοκλήρωσε μία σημαντική Μελέτη, που άρχισε να εκπονεί στις αρχές του 2022, με αντικείμενο την «Ενέργεια & Απασχόληση στην Ελλάδα». Τα πορίσματα της ανωτέρω μελέτης παρουσιάζονται σε ειδικό webinar, σήμερα Πέμπτη, 29 Ιουνίου και ώρα 15:00-17:00. Η νέα αυτή μελέτη έχει στόχο την αποτύπωση της απασχόλησης στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα (παραγωγή, μεταφορά και διαχείριση ενέργειας) στη χώρα μας,

με έτος αναφοράς το 2021, καθώς και στην ανάδειξη του νέου προφίλ των εργαζομένων, ενώ, παράλληλα, εντοπίζει τις προοπτικές για την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης με χρονικό ορίζοντα το 2025 και το 2030.

Το ΙΕΝΕ με το «Ενέργεια & Απασχόληση στην Ελλάδα», έρχεται να επικαιροποιήσει την ομώνυμη μελέτη του 2013, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της τάσης μετασχηματισμού και γενικότερα της δυναμικής και κινητικότητας που επιδεικνύει ο τομέας της ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, με σημαντικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με τον αριθμό και την ποιότητα των θέσεων εργασίας στον εγχώριο ενεργειακό τομέα. Μεταξύ άλλων, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και πρόκειται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, αφορούν κυρίως την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ, ως αποτέλεσμα διεθνών και ευρωπαϊκών στόχων με επιπτώσεις, όπως η εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, η λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο λιανικό τομέα της Ενέργειας, η ψηφιοποίηση του τομέα, η λειτουργία της ενιαίας χονδρεμπορικής αγοράς καθώς και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η μελέτη διατυπώνει προτάσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της Ενέργειας, καθώς και σχετικά με το ρόλο που μπορούν να έχουν η Καινοτομία και η Έρευνας στην προώθηση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα. Η μελέτη αναδεικνύει, επίσης, το νέο εξελισσόμενο προφίλ του εργαζόμενου και γίνονται εκτιμήσεις για την απασχόληση στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Για τη συμμετοχή σας στο webinar θα πρέπει να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο καθώς και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ακολουθούν:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_RCyKjRHkQte5_Rx0wKb-ig#/registration

Webinar Passcode: w@v3

Webinar ID: 813 8378 5672