που αφορούν το πετρέλαιο, το φ. αέριο και τις ΑΠΕ.
Η συμφωνία είχε αρχικά υπογραφεί το 2021 αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ Ιρακινών πολιτικών σχετικά με τους όρους. Ωστόσο, τελικά «έκλεισε» τον Απρίλιο εφέτος, όταν το Ιράκ συμφώνησε να λάβει μικρότερο μερίδιο από το 30%, που ζητούσε αρχικά.
Η TotalEnergies πήρε το 45% των μετοχών και η QatarEnergy κατέχει το υπόλοιπο 25%.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, υπέγραψε τη συμφωνία με τον υπουργό πετρελαίου του Ιράκ, Χάγιαν Αμπντέλ-Γκάνι, σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη, με τον Πουγιάν να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα».
Όπως είπε, το έργο θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και θα ακολουθήσει μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αυτή είναι η ημέρα έναρξης και θα παραδώσουμε τα έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια προς όφελος όλων στο Ιράκ», δήλωσε ο CEO του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού.Το Gas Growth Integrated Project (GGIP) στοχεύει στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μεταξύ άλλων μέσα από την ανάκτηση αερίου καύσης σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου και τη χρήση του φυσικού αερίου για την τροφοδοσία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στη μείωση του ισοζυγίου εισαγωγών του Ιράκ.
Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα αναπτύξει επίσης μια ηλιακή μονάδα ισχύος 1 GW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Βασόρας, καλώντας την σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power να συμμετάσχει στο έργο.
«Είναι η πραγματική αρχή των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ιράκ», δήλωσε ο Abdel-Ghani για το ηλιακό έργο.Το GGIP περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας που θα επιτρέψει στο Ιράκ, που πλήττεται από την ξηρασία, να χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό στη διαδικασία παραγωγής πετρελαίου με ένταση νερού αντί του περιορισμένου γλυκού νερού από ποτάμια και έλη.
Το Ιράκ ελπίζει ότι το έργο θα προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό του τομέα, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, οπότε και υπήρξε διατάραξη στις συμφωνίες που είχαν συναφθεί μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα, το 2003.«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για άλλους επενδυτές να έρθουν στο Ιράκ», είπε ο Πουγιάν.
Η Exxon Mobil, η Shell και η BP έχουν περιορίσει όλες τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη στασιμότητα της παραγωγής πετρελαίου.
Η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ παρέμεινε περίπου στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάποτε υπήρχαν ελπίδες ότι η χώρα μπορούσε να συναγωνιστεί τη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί την κορυφαία παραγωγό πετρελαίου, με παραγωγή 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (, ποσότητα που καλύπτει πάνω από το ένα δέκατο της παγκόσμιας ζήτησης.Η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου στο κοίτασμα Ratawi της Βασόρας στα 120.000 βαρέλια την ημέρα σε δύο χρόνια και στη συνέχεια στα 210.000 βαρέλια την ημέρα μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως ανέφερε ο Πουγιάν.