Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και εντός της διάρκειας ισχύος της έγκρισης εγκατάστασης θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας. Το έργο, περιλαμβάνεται στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2022-2031 του ΔΕΣΦΑ που είχε εγκριθεί πριν έναν χρόνο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η έγκριση εγκατάστασης χορηγήθηκε σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια, τη Μελέτη Εγκατάστασης, την Αρχιτεκτονική Μελέτη και Τοπογραφικά Σχέδια, τον Προϋπολογισμό, το Ερωτηματολόγιο, τη Μελέτη Ασφαλείας και τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου. Σε περίπτωση αλλαγής οποιωνδήποτε εκ των λειτουργικών παραμέτρων του έργου, ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο νέος Σταθμός Συμπίεσης αποτελεί σημαντική υποδομή για την αύξηση των ποσοτήτων αερίου που θα μεταφέρονται δυτικά και ανατολικά του κόμβου της Κομοτηνής ενόψει της λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης ο οποίος θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά και άλλων έργων στην ευρύτερη περιοχή όπως είναι η τροφοδοσία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Κομοτηνής και Κομοτηνής των ΤΕΡΝΑ και Motor Oil κλπ.
Ο νέος Σταθμός θα αποτελείται από τρεις συμπιεστές συνολικής ισχύος 24 MW, με δυναμικότητα παροχής 380.000 – 656.000 Nm3 ανά ώρα και πίεση έως 80 barg. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε την εγκατάστασή του στους Κήπους ωστόσο θεωρήθηκε προτιμότερο να κατασκευαστεί στην Κομοτηνή με αύξηση της δυναμικότητας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Ιανουάριο 2024, λαμβάνοντας την αύξηση των ροών από το νέο σημείο εισόδου TAP, τις μειωμένες ροές και το περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον από το σημείο εισόδου των Κήπων, τα μελλοντικά αιτήματα εξαγωγών στον αγωγό IGB, το νέο σημείο εισόδου της Αλεξανδρούπολης κλπ. Σχετικά με την ένταξη της επιπλέον μονάδας συμπίεσης που θα λειτουργεί ως εφεδρική προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, είχε ζητηθεί από τη ΡΑΑΕΥ.