Υπερθέρμανση των Ωκεανών με την Έναρξη του Ελ Νίνιο

Υπερθέρμανση των Ωκεανών με την Έναρξη του Ελ Νίνιο
energia.gr
Τετ, 12 Ιουλίου 2023 - 12:09

Στις αρχές Ιουλίου, οι ωκεανοί του πλανήτη σημείωσαν την υψηλότερη μέση επιφανειακή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμπτωμα της μακροχρόνιας αύξησης της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την έναρξη του φαινομένου El Niño στον Ειρηνικό. Οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι και τα πρότυπα κυκλοφορίας των ωκεανών σε ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο διανέμουν περισσότερη από τη θερμότητα του Ειρηνικού στην επιφάνεια, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες

στο ανώτερο στρώμα του νερού - και στην ατμόσφαιρα. Η θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στον ωκεανό από το τελευταίο Ελ Νίνιο του 2016 μπορεί να καταστήσει τη φετινή χρονιά (ή μία από τις επόμενες) τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με κορυφαίους μετεωρολόγους.

Τα πρώτα σημάδια στον ωκεανό περιλαμβάνουν μια "πρωτοφανή κορύφωση" της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό και μια "δραματική μείωση" της έκτασης των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). "Βρισκόμαστε στην πραγματικότητα στην αρχή [ενός μοτίβου El Niño], οπότε [το φαινόμενο] δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα έχει αργότερα μέσα στο έτος. Έτσι, βλέπουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό ... παρά το γεγονός ότι το Ελ Νίνιο δεν έχει πραγματικά ξεκινήσει ακόμη", δήλωσε ο Omar Baddour, επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος στον WMO.

Το εύρος της θέρμανσης του επιφανειακού στρώματος εκτείνεται σε ολόκληρη την υδρόγειο: Τον περασμένο μήνα, η NOAA ανέφερε ότι περίπου το 40% των ωκεανών του κόσμου ήταν αρκετά θερμοί ώστε να πληρούν τον ορισμό του θαλάσσιου καύσωνα και ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί πιθανώς στο 50% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

"Στα 32 χρόνια του ιστορικού μας, δεν έχουμε ξαναδεί τόσο εκτεταμένες συνθήκες θαλάσσιου καύσωνα", δήλωσε ο Dillon Amaya, ερευνητής του PSL."Κανονικά θα περιμέναμε ότι μόνο το 10% περίπου των ωκεανών του κόσμου θα ήταν "αρκετά καυτοί" για να θεωρηθεί θαλάσσιος καύσωνας, οπότε είναι αξιοσημείωτο να φτάνει το 40% ή το 50%".

Kevin Trenberth / University of Maine / NOAA (CC BY SA)

Το μοτίβο είναι ανησυχητικό όταν συμπεριλαμβάνονται οι θερμοκρασίες στην ξηρά: Η 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη παγκόσμια μέση ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, και έχασε γρήγορα τον τίτλο στις 6 και 7 Ιουλίου. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μπορεί να ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Omar Baddour, επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος στον WMO.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (PSL) της NOAA, το επόμενο έτος αναμένονται περισσότερα φαινόμενα Ελ Νίνιο. Με βάση το πειραματικό της μοντέλο για την πρόβλεψη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού, η ερευνητική ομάδα του PSL πιστεύει ότι είναι πιθανό το μοτίβο του Ελ Νίνιο να ενταθεί μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί από ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα στα ανοικτά του βορειοδυτικού Ειρηνικού και του Κόλπου της Αλάσκας το 2024, παρόμοιο με εκείνο που κατέστρεψε την αλιεία στη Δυτική Ακτή το 2014-16.

Στη Φλόριντα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες ζωντανοί κοραλλιογενείς ύφαλοι στα Keys θα υποστούν σοβαρές ζημιές από τη ζέστη φέτος. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή αυτή είναι οι υψηλότερες για τις αρχές του καλοκαιριού από τότε που άρχισε η δορυφορική ανίχνευση, και τα πιο θερμά σημεία έχουν φτάσει σε θερμοκρασίες μπανιέρας στα υψηλά επίπεδα των 90 βαθμών (F). Τα κοράλλια δεν τα καταφέρνουν καλά σε θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών και οι παρατεταμένες περίοδοι θερμού νερού μπορούν να προκαλέσουν θάνατο (λεύκανση).

"Ποτέ δεν έχω ανησυχήσει τόσο πολύ για το μέλλον των υφάλων της Φλόριντα", δήλωσε ο βετεράνος επιστήμονας κοραλλιών Bill Precht στον τοπικό σταθμό WFLA στο Μαϊάμι. "Αν πάνω από το 90 τοις εκατό αυτού που έχει απομείνει καταστραφεί, ουσιαστικά δεν θα μείνει τίποτα. . . Αυτή είναι η τρομακτική πραγματικότητα. Δεν είναι επιστημονική φαντασία".