Tο Eurogroup συμφώνησε στην ανάγκη «σταδιακής» απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την ενέργεια - αφήνοντας πάντως «παράθυρο» στο ανακοινωθέν η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης να γίνει μέσα στο 2024 και όχι με το τέλος του φετινού έτους

Με αυτό ως δεδομένο η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024 με βάση τις παραδοχές του προγράμματος σταθερότητας, οι οποίες τυγχάνουν ήδη της έγκρισης των ευρωπαϊκών αρχών.

Ενώ οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους θα μπουν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο -ουσιαστικά μετά την ψήφισή τους- η Ελλάδα θα προχωρήσει με προϋπολογισμό πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 2,1% για το 2024 και θα περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου να δει τις αλλαγές που θα επέλθουν ουσιαστικά από το 2025 και μετά, δεδομένου ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ολοκλήρωση των διεργασιών όχι νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη. Παρουσίασα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας ατζέντας στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου. Και κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική. Φυσικά, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με πολύ εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

To ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν ουσιαστικά «υπενθύμισε» τη συμφωνία επιστροφής στον δρόμο της δημοσιονομικής αυστηρότητας, αφήνοντας πάντως ένα παράθυρο για στήριξη και στις αρχές του 2024 αν κάτι πάει στραβά ειδικά με τις τιμές στην ενέργεια.

«Δικαιολογείται μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ζώνης του ευρώ στις μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων μεταξύ γενεών. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η διασφάλιση και η αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών πηγών και της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων μηχανισμών της Ε.Ε. παραμένει βασικός στόχος, ιδίως με δεδομένες κοινές προτεραιότητες, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και αμυντικές δυνατότητες» αναφέρει το ανακοινωθέν. Και συνεχίζει: «Ελλείψει ανανεωμένων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας, στη Ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024».

Το Σύμφωνο Σταθερότητας

Όσον αφορά το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η ανακοίνωση του Eurogroup ουσιαστικά πιστοποιεί ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη. Άλλωστε, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία -τη χώρα που έχει την προεδρία της Ε.Ε.- θα ήταν δύσκολο να περιμένει κανείς συμφωνία για ένα μείζον θέμα, με την προεδρεύουσα χώρα να οδεύει σε κάλπες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις τακτικά και θα προσαρμόζει τις συμβουλές πολιτικής όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής τους στις οικονομικές συνθήκες. Σημαντικό στοιχείο του συντονισμού των πολιτικών είναι το αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όπου προχωρούν οι εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των μελών της Ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")