Η Ιταλία σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει ορυχεία που έκλεισαν πριν από 30 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Made in Italy Adolfo Urso.

Ο Urso σκοπεύει να επαναλειτουργήσει αρκετά ορυχεία στην Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους.

Πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, το βηρύλλιο και ο γραφίτης είναι απαραίτητες εισροές για ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών προϊόντων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή τεχνολογία, το διάστημα και η άμυνα και η υγεία. Σήμερα, η Ευρώπη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές, ιδίως από την Κίνα, η οποία καλύπτει το 97% των αναγκών της.

«Οι κίνδυνοι στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι είναι προφανείς», δήλωσε ο Urso κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Βιομηχανίας της Γερουσίας, εξηγώντας ότι τα υλικά αυτά θα είναι όλο και πιο απαραίτητα, καθώς χρειάζονται για την ανάπτυξη και τη διάδοση τεχνολογιών που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα στην ΕΕ.

Η Ιταλία διαθέτει 16 από τις 34 κρίσιμες πρώτες ύλες που η ΕΕ επιδιώκει να εξορύξει, να επεξεργαστεί και να ανακυκλώσει, όπως αναφέρεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο – ωστόσο, τα ορυχεία αυτά έκλεισαν πριν από περίπου 30 χρόνια.

Σε όσους επικρίνουν την απόφαση για την επαναλειτουργία των ορυχείων, ο Urso απαντά ότι σήμερα οι περισσότερες από αυτές τις πρώτες ύλες προέρχονται από την Κίνα, τα οποία τίθενται σε επεξεργασία μετά την εξόρυξή τους σε χώρες όπως το Κονγκό, σαν το κοβάλτιο, «υπό την απειλή μισθοφορικών πολυβόλων».

«Φαντάζομαι ότι όσοι θέλουν να υπερασπιστούν το περιβάλλον στη χώρα μας, θέλουν επίσης να υπερασπιστούν το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όσοι αγωνίζονται για τα εργασιακά πρότυπα στη χώρα μας θέλουν επίσης να βελτιώσουν τα εργασιακά πρότυπα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Urso.

Η ανακύκλωση είναι χρήσιμη για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά – σύμφωνα με τον υπουργό – δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα.

«Η κυκλικότητα των υλικών και η αυξημένη αποδοτικότητα μπορούν να μετριάσουν, σε κάποιο βαθμό, την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», διευκρίνισε ο Urso. Αυτό ισχύει παρόλο που η Ιταλία είναι «πρώτη στην Ευρώπη» στην ανακύκλωση και «θα μπορούσε να φτάσει το 40% της ζήτησης το 2040».

Προκειμένου να καταστεί η Ιταλία ανεξάρτητη και ελκυστική όσον αφορά τις επενδύσεις, στις αρχές Αυγούστου θα δημοσιευθεί έγγραφο για τον προσδιορισμό μιας στρατηγικής για τον τομέα. Στόχος του Urso είναι να ανταγωνιστεί τους μεγάλους κατασκευαστές μικροηλεκτρονικής, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ και -για να γίνει αυτό- ζητά «περιορισμούς στην εμπορική πολιτική».

«Δεν είναι δυνατόν όσοι κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να σέβονται τα ίδια περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα, τα οποία δικαίως επιβάλλουμε και αυξάνουμε καθημερινά στην Ευρώπη, να εξάγουν στη συνέχεια αυτά τα προϊόντα με ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για αυτό», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Είναι προτιμότερο να εξορύσσεται κοβάλτιο στην Ιταλία παρά στο Κονγκό (…) επίσης να δελεάσουμε και άλλους να επιβάλουν τα ίδια κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα», πρόσθεσε, ποντάροντας σε μια στρατηγική δράσης που δεν είναι μόνο ιταλική αλλά και κυρίως ευρωπαϊκή.

Μάλιστα, στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη εκδήλωση για την ψηφιακή τεχνολογία, όπου θα συναντηθούν υπουργοί της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να συζητήσουν το θέμα και να εφαρμόσουν μια κοινή στρατηγική.

(από euractiv.gr)