και της ζήτησης ενέργειας, για το επόμενο διάστημα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ολοκλήρωσε κύκλο επαφών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προμήθειας ρεύματος ώστε σταδιακά να “κλείσει” το θέμα με τους νέους λογαριασμούς και τα τιμολόγια.
Έτσι, με τον καιρό και τις εξελίξεις στα γεωστρατηγικά μέτωπα να είναι μαζί με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τα βασικά βαρόμετρα των τιμών και της ζήτησης ενέργειας, για το επόμενο διάστημα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ολοκλήρωσε κύκλο επαφών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προμήθειας ρεύματος ώστε σταδιακά να “κλείσει” το θέμα με τους νέους λογαριασμούς και τα τιμολόγια. Βέβαια, με τα μέτωπα με την μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ανοικτά, εξετάζεται εάν τα έκτακτα μέτρα θα κρατήσουν, έως το τέλος του χρόνου, και δε θα εμπνεύσουν το Σεπτέμβριο, κυρίως στο ζήτημα που αφορά τη μορφή των λογαριασμών.
Με βάση, δε, όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στις επαφές με τη ΡΑΑΕΥ διαφαίνεται η διάθεση της Αρχής να υπάρχει ψηλά ο “πήχης” σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις. Ουσιαστικά επιδιώκει ένα σφιχτό πλαίσιο, ώστε, όπως αναφέρεται από την πλευρά της Αρχής να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό της διαφάνειας και να διευκολυνθεί ο καταναλώτής στην κατανόηση των χρεώσεων.
Με βάση, όσα μάλιστα ανέφερε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, από από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, στόχος είναι να υπάρχει “προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας και το ασταθές περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή”.
Ουσιαστικά, ο κ. Σκυλακάκης, κατέθεσε ένα προβληματισμό που παραπέμπει σε μια διαδικασία, όπου ο μηχανισμός που αφορά στο σκέλος της χονδρικής πιθανότατα να ανασταλεί ώστε να είναι διαθέσιμος για επανενεργοποίηση εάν υπάρξει νέα μεγάλη έξαρση της ενεργειακής κρίσης. Πάντως, ο μηχανισμός που αφορά τη λιανική αγορά φαίνεται ότι λόγω των συνθηκών αλλά και της ανάγκης προσαρμογής της αγοράς, έχει κάποιες πιθανότητες να παραταθεί έως το τέλος του έτους. Άλλωστε αυτός είναι και ο χρονικός ορίζοντας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη για να άρουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, χωρίς πάντως να έχει λάβει οριστικές κανονιστικές αποφάσεις, αφού δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα που έρχεται.
Πάντως με βάση το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Βαγιαδολιδ της Ισπανίας, αναφορικά με το φλέγον θέμα για το πότε υπάρχει "κρίση τιμών ηλεκτρισμού" - και άρα ανάγκη ενεργοποίησης τυχόν έκτακτων μέτρων- προβλέπεται πλέον ότι η ύπαρξη κρίσης θα πρέπει να κηρυχθεί υποχρεωτικά από την Κομισιόν και τα Κράτη-Μέλη θα δύνανται κατά τη διάρκεια της κρίσης να εφαρμόζουν προσωρινές στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση των τιμών ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σύμφωνα, δε, με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για το Άτυπο Συμβούλιο, οι χώρες της ΕΕ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συνάψουν συμφωνία για το πώς να μεταρρυθμίσουν την αγορά για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, με τα κράτη μέλη να διαφωνούν για νέες κρατικές ενισχύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Το μεγάλο ζήτημα, βέβαια, για τον πολίτη, είναι το τι θα συμβεί με την επαναφορά της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής μέσω της οποίας μεταφερόταν στους τελικούς καταναλωτές το σύνολο των αυξήσεων στην χονδρική αγορά. Ήδη, κάποια τιμολόγια, που έχουν παρουσιάσει οι πάροχοι, εμπεριέχουν τη φιλοσοφία της ρήτρας, ωστόσο, όλοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις, τόσο του Ρυθμιστή, όσο και της πολιτικής ηγεσίας.
Σημειώνεται ότι περίπου στα 500 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές από τους “ενεργειακούς τουρίστες”, που εκμεταλλευόμενοι νομικά κενά (μετά μετά την σχετική απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την υπουργική απόφαση, που έβαζε “μπλόκο” στην μετακίνηση καταναλωτών, που είχαν χρέη, πριν τα αποπληρώσουν ή διακανονίσουν), αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς σε έναν προμηθευτή, “μεταναστεύοντας” σε άλλον. Μάλιστα, λόγω και των εκτάκτων μέτρων, λόγω κρίσης, και της δυνατότητας συνεχούς αλλαγών προμηθευτών, το θέμα αυτό, είναι οξύ επιβαρύνοντας την αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική διαβούλευση, η η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια είχε καταλήξει σε μια πρόταση προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έναν “ενεργειακό Τειρεσία”, με βάση τον οποίον θα έμπαιναν σε μια “μαύρη λίστα” όσοι άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα, ειδικά, με την πρόταση, ο προμηθευτής θα μπορούσε, εφόσον ο πελάτης δεν προχωρούσε μετά από σχετικές ειδοποιήσεις, να ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου. Μένει, να φανεί, τώρα, μετά και την σχετική ομαλοποίησης της αγοράς το τι μέλλει γενέσθαι με το “καυτό αυτό ζήτημα”.