να ισχύει για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά και έως την έκδοση του νέου Κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης. Έτσι, ελλείψει νέου πλαισίου τα έργα προχωρούν βάσει ενός παρωχημένου πλέον κανονισμού. Για να προκύψει ο νέος Κανονισμός Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις τελευταίες ρυθμίσεις που είχαν περιληφθεί στον νόμο 4951/2022, η ΡΑΑΕΥ πρέπει να θέσει σε διαβούλευση την πρότασή της για την οποία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις απόψεις τους. Αφού καταλήξει στο τελικό κείμενο θα υποβάλλει τη γνώμη της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος στη συνέχεια με απόφασή του θα εκδώσει τον νέο Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.
Με αυτόν θα ρυθμίζονται και να εξειδικεύονται το περιεχόμενο των αιτήσεων που υποβάλλουν οι επενδυτές, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και τα υποβαλλόμενα έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να τις συνοδεύουν. Παράλληλα, θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες εξέτασης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αιτήσεων και των αντιρρήσεων (εάν υπάρχουν), καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης, δημοσίευσης, παράτασης ισχύος, τροποποίησης, μεταβίβασης και ανάκλησης αδειών, η γνωστοποίηση μεταβολών κλπ.
Ο νέος Κανονισμός θα καθορίσει και την τήρηση ενός Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και την ανάπτυξη λογισμικών διασύνδεσης με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, όπου απαιτείται. Ακόμη, θα προσδιορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης και τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου τους από τη ΡΑΑΕΥ. Θα καθορίζει, επιπρόσθετα, τα χρονικά ορόσημα για τη λήψη άλλων αδειών, εγκρίσεων και διαφόρων υποχρεώσεων, καθώς και τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των όρων χορήγησης των αδειών αποθήκευσης.
Με τον νέο Κανονισμό θα μπορεί να μεταβάλλεται και να αναστέλλεται το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και τροποποίηση αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να προβλέπονται ειδικοί όροι για σταθμούς αποθήκευσης.
Η αγορά θεωρεί αναγκαία την άμεση έκδοση του νέου εξειδικευμένου Κανονισμού για την αποθήκευση ενέργειας από τη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει εκδώσει περισσότερες από 500 άδειες για έργα αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 26,8 GW, εκ των οποίων μάλιστα περί τα 5,3 GW έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά και έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση με το δίκτυο.