Σε ένα βήμα ορόσημο για τις δυνατότητες της ενισχυμένης γεωθερμικής τεχνολογίας ως αξιόπιστης πηγής ενέργειας χωρίς άνθρακα, η νεοσύστατη εταιρεία Fervo Energy στις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε μια επίδειξη απόδοσης του πιλοτικού της προγράμματος. Η εταιρεία με έδρα το Χιούστον ολοκλήρωσε μια δοκιμή πλήρους κλίμακας, διάρκειας 30 ημερών, στην τοποθεσία Project Red στη βόρεια Νεβάδα, η οποία ήταν σε θέση να παράγει 3,5 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας,

σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. (Ένα μεγαβάτ μπορεί να τροφοδοτήσει ταυτόχρονα περίπου 750 σπίτια.) Το Project Red θα συνδεθεί με το δίκτυο αργότερα φέτος και θα τροφοδοτεί τα κέντρα δεδομένων και τις υποδομές της Google σε όλη τη Νεβάδα. Αποτελεί μέρος της εταιρικής συμφωνίας μεταξύ της startup και της Google της Alphabet Inc. για την ανάπτυξη βελτιωμένων γεωθερμικών συστημάτων.

Τα γεωθερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας δεν περιέχουν άνθρακα και μπορούν να λειτουργήσουν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που τα καθιστά κρίσιμο μέρος ενός ηλεκτρικού δικτύου 100% χωρίς άνθρακα. Τα βελτιωμένα γεωθερμικά συστήματα (EGS), όπως αυτά της Fervo, διευρύνουν το εύρος των περιοχών που μπορούν να αξιοποιηθούν για γεωθερμική ενέργεια. Αυτό αποτελεί από καιρό στόχο για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες προσπαθούν να εφαρμόσουν το EGS, και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποια εταιρεία αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει σε τέτοια εμπορική κλίμακα.

"Η σημασία αυτού που κάναμε σήμερα είναι να δείξουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα λειτουργήσει πραγματικά μια δεκαετία και πλέον πριν από το σημείο που πίστευαν οι άνθρωποι ότι βρισκόμαστε στον τεχνολογικό χάρτη", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής Tim Latimer. "Δεν είναι ένας πόρος των μέσων του αιώνα, είναι ένας πόρος του σήμερα".