Ο ενεργειακός κολοσσός Enel Chile, μέσω της χιλιανής μονάδας Enel Green Power Chile, ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του ηλιακού σταθμού Guanchoi ισχύος 398MW στη χώρα. Η Enel έλαβε άδεια από τον εθνικό συντονιστή ηλεκτρικής ενέργειας για την έναρξη λειτουργίας, αφού ο ηλιακός σταθμός πέρασε όλες τις δοκιμές που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απόδοσή του.

 

Ο ηλιακός σταθμός Guanchoi, που βρίσκεται στην περιοχή Atacama της χώρας, τροφοδοτείται από 893.508 ηλιακούς συλλέκτες.

Τα πάνελ διαθέτουν τεχνολογία μονοκρυσταλλικής διφασικής τεχνολογίας, η οποία τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη απόδοση στη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Παράγουν 14% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους συμβατικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Το εργοστάσιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που λειτουργούν στη Χιλή, παράγοντας 1.100 γιγαβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως.

Η παραγόμενη ενέργεια του έργου θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Χιλής και θα τροφοδοτεί ένα εκατομμύριο σπίτια.

Θα αποτρέψει επίσης την είσοδο στην ατμόσφαιρα 900.000 τόνων εκπομπών CO₂ ετησίως.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν αντιστροφέα τύπου "string", ο οποίος προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση στη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους συντήρησης ανά μονάδα.