Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 4,2% την Τετάρτη, παρά το καλύτερο από το αναμενόμενο δεύτερο τρίμηνο του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης τα κέρδη της δέχονται πιέσεις από τις πολλές εκπτώσεις που έχει δώσει τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Η Tesla σημείωσε αύξηση 47% στα έσοδα της περιόδου στα 24,93 δισ. δολάρια έναντι προσδοκιών για 24,51 δισ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν

στα 0,91 δολάρια, έναντι 0,76 δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα και έναντι συγκλίνουσας εκτίμησης για 0,81 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Παρά την ισχυρή αύξηση της πρώτης γραμμής, η ανάπτυξη στην κατώτατη γραμμή δεν συμβαδίζει, κυρίως λόγω των πολλών μεγάλων εκπτώσεων που εισήγαγε η Tesla νωρίτερα φέτος σε όλες τις αγορές της.

Το μικτό περιθώριο κέρδους έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο στο 18,2%, το οποίο ήταν χαμηλότερο από την εκτίμηση των αναλυτών για 18,8%. Πριν από ένα χρόνο, το μικτό περιθώριο κέρδους βρισκόταν στο 25,0%. Κατά την ίδια περίοδο, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους μειώθηκε από 14,6% σε 9,6%.

"Το λειτουργικό μας περιθώριο κέρδους παρέμεινε υγιές, περίπου στο 10%, ακόμη και με τις μειώσεις των τιμών στο πρώτο τρίμηνο και στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Αυτό αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μείωσης του κόστους, τη συνεχιζόμενη επιτυχία της αύξησης της παραγωγής στο Βερολίνο και το Τέξας και τις ισχυρές επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας Ενέργεια και Υπηρεσίες & Άλλες δραστηριότητες", αναφέρει η Tesla στην έκθεση.

Η Tesla είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών ηλιακών κυψελών στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία δημοσίευσε τα στοιχεία για τον αριθμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στις αρχές Ιουλίου. Οι επιδόσεις της εκπλήσσουν θετικά με 466.140 οχήματα, ενώ αναμενόταν να διατεθούν 425.595 αυτοκίνητα.

Πάντως η Tesla δεν δίνει συγκεκριμένες προσδοκίες ούτε για το τρίτο τρίμηνο ούτε για το σύνολο του 2023, αλλά επαναλαμβάνει ότι εμμένει στα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής αθροιστικά κατά 50% ετησίως.

"Για το 2023, αναμένουμε να παραμείνουμε μπροστά από το μακροπρόθεσμο 50% CAGR [σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης] με περίπου 1,8 εκατομμύρια οχήματα για το έτος".

Για το σύνολο του 2023, γράφει το Bloomberg News, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Tesla θα παραδώσει 1,85 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους πελάτες και ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 100,18 δισ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να φτάσουν τα 3,43 δολάρια.