Μακροχρόνιες συμφωνίες για προμήθεια LNG από τη γαλλική TotalEnergies και την ADNOC Gas του Άμπου Ντάμπι υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας, Indian Oil Corporation

Και οι δύο συμφωνίες, που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις δύο χώρες, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2026. Αν και η αξία των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ρητά από την Indian Oil, προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικές.

Η Ινδία αποτελεί σήμερα τον τέταρτο μεγαλύτερο αγοραστή LNG στον κόσμο. Τα στοιχεία του εφετινού Απριλίου δείχνουν ότι οι εισαγωγές LNG στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αυξήθηκαν σε 2,02 εκατομμύρια τόνους έναντι 1,94 εκατ. τόνων τον Μάρτιο και 1,70 εκατ. τόνων τον Απρίλιο του 2022, γεγονός που αναδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για LNG ως πηγή ενέργειας στη χώρα.

Ειδικότερα, η ADNOC Gas, που αποτελεί τον τομέα φυσικού αερίου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε 14ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας 7-9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Indian Oil Corporation. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η ADNOC Gas θα παρέχει στην Ινδία έως και 1,2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Η συμφωνία υπεγράφη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η ADNOC επιβεβαίωσε τη συμφωνία σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ahmed Alebri, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία, δηλώνοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη μακροχρόνια σχέση της με την Indian Oil Corporation. Ανέφερε επίσης ότι οι εξαγωγές LNG από την ADNOC Gas θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Indian Oil Corporation και θα στηρίξουν τους αναπτυξιακούς στόχους της Ινδίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία βασίζεται στη Συμφωνία Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράφηκε μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ, η οποία τους απαλλάσσει από τον τυπικό φόρο εισαγωγής 2,5% στο LNG.

Η απόφαση της ADNOC να επεκτείνει τις αγορές LNG προέρχεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η οποία οδήγησε σε μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ADNOC Gas, καθώς ενισχύει την παγκόσμια εμβέλειά της και εδραιώνει τη θέση της ως προτιμώμενου εταίρου για τις εξαγωγές LNG.

Όσον αφορά την TotalEnergies, η Indian Oil Corporation Limited υπέγραψε μαζί της κατ' αρχήν συμφωνία (Head of Agreement - HoA) με στόχο τη σύναψη μακροπρόθεσμης συμφωνίας πώλησης και αγοράς LNG (sale and purchase agreement - SPA), σύμφωνα με τη λίστα συμφωνιών που δημοσίευσε το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών.