Η Αργεντινή Αρνήθηκε να Παραλάβει Φορτίο Ρωσικού LNG Επικαλούμενη τις Κυρώσεις

Η Αργεντινή Αρνήθηκε να Παραλάβει Φορτίο Ρωσικού LNG Επικαλούμενη τις Κυρώσεις
energia.gr
Παρ, 21 Ιουλίου 2023 - 18:17

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Αργεντινής αρνήθηκε να παραλάβει φορτίο υγροποιημένου ρωσικού φυσικού αερίου που είχε συμφωνήσει να αγοράσει, αναγκάζοντας το δεξαμενόπλοιο να επιστρέψει στη θάλασσα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Σέρτζιο Μάσα, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό C5N την Τρίτη το βράδυ, Αργεντινοί αξιωματούχοι εμπόδισαν την παράδοση του καυσίμου

επικαλούμενο το καθεστώς των κυρώσεων, αν και ακόμη δεν έχει επιβληθεί ρητά κάποιο σχετικό μέτρο για το ρωσικό LNG εκ μέρους της Δύσης.

Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται εν όψει πιθανής «φούσκας» φυσικού αερίου λόγω του ασυνήθιστα ζεστού χειμώνα, δεν έχει θεσπίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Η Enarsa μπλόκαρε την παράδοση επειδή παραβιάζει τη σύμβαση καθώς αφορά εταιρεία που τελεί υπό κυρώσεις», είπε ο Massa στη συνέντευξη χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία μαζί του για να διευκρινιστεί τι εννοούσε.

Η Gunvor Group Ltd., ο εμπορικός οίκος που έκανε την παράδοση, δήλωσε ότι η αποστολή LNG ήταν νόμιμη και διαφανής. «Η συναλλαγή συμμορφώνεται με όλες τις ισχύουσες οικονομικές κυρώσεις, ειδικά εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Gunvor σε δήλωσή του. «Η Αργεντινή δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Η εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 από τη Ρωσία δημιούργησε δυσκολία στην Ευρώπη καθώς εκτοτε προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον ρωσικό εφοδιασμό και να αναζητήσει φυσικό αέριο μέσω LNG. Αν και δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο ρωσικό LNG, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη - όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βαλτική – απαγόρευσει τις σχετικές προμήθειες, ενώ άλλα προέτρεψαν τις εταιρείες να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις προμήθειας.

Ορισμένοι Ασιάτες αγοραστές φαίνεται επίσης να διαφοροποιούνται.

Σύμφωνα με στοιχεία τα στοιχεία του Bloomberg για την παρακολούθηση της ναυτιλιακής κίνησης, το πλοίο Flex Artemis αρχικά φόρτωσε LNG από τον τερματικό σταθμό Montoir-de-Bretagne της Γαλλίας στις 25 Ιουνίου, με αέριο που προέρχεται από τη μονάδα Yamal LNG της Novatek PJSC στη Ρωσία. Στη συνέχεια, το πλοίο αναχώρησε προς τον τερματικό σταθμό LNG της Αργεντινής στη Bahia Blanca, στον οποίο πλησίασε στις 14 Ιουλίου πριν γυρίσει την Τρίτη χωρίς να παραδώσει τους όγκους.

Η Αργεντινή έχει αγοράσει 44 φορτία spot για να καλύψει τη χειμερινή της ζήτηση στο νότιο ημισφαίριο φέτος, αλλά οι ήπιες χειμερινές συνθήκες δείχνουν ότι η χώρα ίσως αντιμετωπίσει χαμηλή ζήτηση για θέρμανση.

Τα φορτία που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής φέτος στην Αργεντινή προέρχονται από την Γουινέα, τη Νιγηρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Φορτία ρωσικής προέλευσης παραδόθηκαν για τελευταία φορά στην Αργεντινή το 2018 και το 2020.