ΟΗΕ Κατά Ρωσίας και Ουκρανίας για τις Απειλές Εναντίον Εμπορικών Πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

ΟΗΕ Κατά Ρωσίας και Ουκρανίας για τις Απειλές Εναντίον Εμπορικών Πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα
energia.gr
Παρ, 21 Ιουλίου 2023 - 18:51

Οι απειλές εναντίον των εμπορικών πλοίων που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα είναι «απαράδεκτες», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε πραγματικά για τις πληροφορίες περί τοποθέτησης ναρκών, που απειλούν τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύγκρουσης λόγω ενός στρατιωτικού επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα –σκόπιμου ή τυχαίου– πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καταδίκασε «σθεναρά» τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, την Πέμπτη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αποχωρεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο. Στη συνέχεια οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα θεωρήσουν στρατιωτικό στόχο κάθε πλοίο που κατευθύνεται σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα. Το Κίεβο απάντησε προειδοποιώντας με τη σειρά του τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς σε λιμάνια-κλειδιά της Ουκρανίας, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση», επέμεινε η ΝτιΚάρλο, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να ρωσικά και τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα θλίψης και απογοήτευσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, που είναι αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Για πολλούς από τους 362 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια «δεν είναι θέμα απογοήτευσης, είναι μια απειλή για το μέλλον των ίδιων, των παιδιών τους, της οικογένειάς τους», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι η τιμή των σιτηρών έχει ήδη αυξηθεί. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν θλίβονται, είναι θυμωμένοι, ανήσυχοι, βέβαιοι ότι θα πεινάσουν, κάποιοι θα λιμοκτονήσουν, πολλοί κινδυνεύουν να πεθάνουν», προειδοποίησε.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι χρησιμοποιούσε τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύει επιθέσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι χρησιμοποιούσε τον διάδρομο εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για να εξαπολύει «τρομοκρατικές επιθέσεις» στα ρωσικά συμφέροντα, όπως εκείνη στη γέφυρα της Κριμαίας, στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Βερσίνιν ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας, παρά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί η Μόσχα) που διεξάγει στη χώρα αυτήν.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι αγνοήθηκε ένα παράλληλο μνημόνιο που υποσχόταν διευκολύνσεις για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Στη συνέχεια απείλησε ότι οποιοδήποτε πλοίο κατευθυνθεί σε ουκρανικό λιμάνι θα θεωρηθεί ότι μεταφέρει όπλα.

Η Ουκρανία αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον διάδρομο αυτόν για στρατιωτικούς σκοπούς όμως ο Βερσίνιν επέμεινε, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι υπήρξαν πολλά συμβάντα. «Χρησιμοποιήθηκε, όπως γνωρίζουμε και το έχουμε ήδη πει, για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων» είπε.

«Έγιναν (επιθέσεις) στη γέφυρα της Κριμαίας, ήδη δύο φορές. Έγιναν στη Σεβαστούπολη, θυμηθείτε τον περασμένο Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τα φαινόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προκάλεσαν δύο φορές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη νότια Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο. Η γέφυρα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στη νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο παραδέχτηκε εμμέσως ότι εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση, τον Οκτώβριο και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα ότι η δεύτερη οργανώθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Τον περασμένο Οκτώβριο η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας τα οποία ταξίδεψαν από την Οδησσό μέσω των υδάτων του ασφαλούς διαδρόμου.

Ο Βερσίνιν είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει άλλες επιλογές για την εξαγωγή σιτηρών, ωστόσο επί του παρόντος δεν γίνονται συνομιλίες για μια εναλλακτική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να προστατεύσει την Αφρική από τις συνέπειες της αποχώρησής της από τη συμφωνία αυτήν, στόχος της οποίας ήταν να βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό διαπραγματεύεται εξαγωγές τροφίμων σε χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αν και δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις με καμία.

Ο Βερσίνιν είπε ότι η Ρωσία εμμένει στο σχέδιό της να αποζημιώσει εκείνες τις χώρες για το σιτάρι που δεν θα παραλάβουν τώρα που αποχώρησε από τη συμφωνία. «Δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμφωνίες για το θέμα αυτό αλλά είναι σε εξέλιξη επαφές, οι οποίες θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.