Ινδονησία: Η Eni Παίρνει το Μερίδιο της Chevron σε Υπεράκτιο Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου

Ινδονησία: Η Eni Παίρνει το Μερίδιο της Chevron σε Υπεράκτιο Πρότζεκτ Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 25 Ιουλίου 2023 - 14:45

Η Eni υπέγραψε συμφωνία σήμερα, Τρίτη, για να αγοράσει το μερίδιο του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron στο πρότζεκτ φυσικού αερίου Indonesia Deepwater Development (IDD) στην Ινδονησία, ενισχύοντας, με αυτόν τρόπο, τη θέση της ιταλικής εταιρείας στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ασίας

Ειδικότερα, η Chevron ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές των θυγατρικών της, Chevron Makassar Ltd, Chevron Ganal Ltd και Chevron Rapak Ltd, που είναι οι φορείς εκμετάλλευσης του έργου IDD, στην Eni Lasmo PLC.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας Arifin Tasrif είπε ότι η συμφωνία θα «διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ινδονησίας για τα επόμενα 10 χρόνια» και ότι αναμένει η Eni να συνεχίσει τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης του IDD. «Η μεταβίβαση της IDD από τη Chevron στην Eni είναι ζωτικής σημασίας για την Ινδονησία», είπε ο Arifin μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τζακάρτα, σημειώνοντας ότι το έργο IDD αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου της Ινδονησίας στα 12 δισεκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια (bcf) την ημέρα μέχρι το 2030. Η Ινδονησία παράγει σήμερα περίπου 5 bcf την ημέρα.

Η Eni και η Chevron δεν αποκάλυψαν το αντίτιμο της πώλησης των μεριδίων. Η Chevron είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2020 την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το μερίδιο 62% που κατείχε στο IDD καθώς πραγματοποιούσε αλλαγές στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της. «Η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Chevron στην Ινδονησία θα επιτρέψει στην Eni να παρακολουθεί γρήγορα την ανάπτυξη του έργου IDD, αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία της στην περιοχή του Ανατολικού Καλιμαντάν καθώς και τις συνέργειες με την υποδομή Jangkrik που λειτουργεί από την Eni, την υπάρχουσα εγκατάσταση LNG Bontang και την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε η Eni στην ανακοίνωσή της.

Ο Dwi Soetjipto, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδονησίας, SKK Migas, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα την Τρίτη ότι η ανάπτυξη του έργου IDD θα προσαρμοστεί ώστε να ενσωματώσει τα κοντινά μπλοκ Jangkrik και North Ganal που διαχειρίζεται η Eni στη λεκάνη του Kutai. Η Eni είναι ήδη εταίρος στο έργο IDD, στο οποίο συμμετέχου, επίσης, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδονησίας Pertamina και η κινεζική Sinopec. Το πρότζεκτ του IDD βρίσκεται στα στενά Makassar και περιλαμβάνει τα κοιτάσματα αερίου Bangka, Gendalo και Gehem.