Κάρυστος: Κατέπεσε Καναντέρ Κατά τη Διάρκεια της Κατάσβεσης – Νεκροί οι Δύο Χειριστές (Video)

Κάρυστος: Κατέπεσε Καναντέρ Κατά τη Διάρκεια της Κατάσβεσης – Νεκροί οι Δύο Χειριστές (Video)
energia.gr
Τρι, 25 Ιουλίου 2023 - 18:45

Αεροσκάφος τύπου Canadair CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός

Το αεροσκάφος κατέπεσε, όταν κατά την απαγκίστρωση ο δεξιός πλωτήρας που εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ των δύο πτερύγων, προσέκρουσε σε δέντρο και αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να απωλεστεί η στήριξη του αεροσκάφους, συνακόλουθα και ο έλεγχος και να μην μπορέσει το πλήρωμα να το επαναφέρει.

Όπως δείχνει αποκλειστικό βίντεο της ΕΡΤ, το Καναντέρ πραγματοποίησε ρίψη σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός όπου μαίνεται ακόμα η φωτιά, όμως στη συνέχεια φαίνεται να χτυπά σε δέντρο, να χάνει ύψος και πέφτει πίσω από μία πλαγιά, πριν ακολουθήσει μία μεγάλη έκρηξη.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Νεκροί οι δύο πιλότοι

Τα δύο άτομα που επέβαιναν στο Canadair, είναι νεκρά. Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά, 36 ετών και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 26 ετών. H ανακοίνωση για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair στην Κάρυστο που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο των δύο πιλότων:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, ο κ. Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: «Δεν είχαν κανένα περιθώριο ζωής οι πιλότοι μετά την αποκόλληση του πλωτήρα από το αεροσκάφος». «Το αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά, προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά. Το δεξί φτερό προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας, μειώθηκε πάρα πολύ η ταχύτητα του αεροπλάνου, γιατί ήταν πάνω σε στροφή. Δεν είχε την ταχύτητα να σηκωθεί. Από τη στιγμή, που χτύπησε, ήταν σε στροφή και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος», πρόσθεσε.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.