ΟΗΕ: Αρχίζει η Μεταφορά Πετρελαίου από Εγκαταλελειμμένο FSO στα Ανοικτά της Υεμένης

ΟΗΕ: Αρχίζει η Μεταφορά Πετρελαίου από Εγκαταλελειμμένο FSO στα Ανοικτά της Υεμένης
energia.gr
Τετ, 26 Ιουλίου 2023 - 09:46

Επειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και σχεδιασμού, τα Ηνωμένα Έθνη με τον ανάδοχό τους SMIT Salvage της Boskalis ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η μεταφορά πετρελαίου από το εγκαταλελειμμένο FSO Safer (πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου) στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι σωλήνες

έχουν τοποθετηθεί και έχουν ληφθεί οι προφυλάξεις και από χθες το πρωί "οι αντλίες είναι σε λειτουργία".

Το πρώην δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου Nautica, το οποίο ο ΟΗΕ απέκτησε από την Euronav, μεταφέρθηκε στη θέση του δίπλα στο FSO Safer κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών της Smit Lamnaico. Το δεξαμενόπλοιο είχε φθάσει στην Υεμένη πριν από μία εβδομάδα, αφού περίμενε στο αγκυροβόλιο του Τζιμπουτί. Το πλοίο παραδόθηκε στις 17 Ιουλίου στην πετρελαϊκή εταιρεία της Υεμένης SEPOC παρουσία των αρχών της χώρας Huthi που ελέγχουν την περιοχή γύρω από τη Σαναά και όπου είναι αγκυροβολημένο το Safer. Μετονόμασαν το δεξαμενόπλοιο σε Υεμένη.

Αφού το δεξαμενόπλοιο τοποθετήθηκε στη θέση του, η SMIT αναφέρει ότι στην πλώρη και στην πρύμνη μεταξύ των δύο πλοίων τοποθετήθηκαν πετρελαιοφράκτες ως προληπτικό μέτρο κατά τη μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Η τεχνική ομάδα είχε προηγουμένως επιθεωρήσει το Safer αναφέροντας ότι ήταν αρκετά σταθερό για να ξεκινήσει η μεταφορά και προετοίμασε τον εξοπλισμό επί του πλοίου για τη διαδικασία. Το Safer έχει να λειτουργήσει από το 2015 και τα τελευταία χρόνια είχε μόνο ένα βασικό προσωπικό που προσπαθούσε να συντηρήσει το πλοίο.

"Με κάθε γαλόνι πετρελαίου που αντλείται τώρα από το Safer, η απειλή μιας πιθανής διαρροής που απειλούσε τον λαό της Υεμένης και, πράγματι, τις χώρες και τις οικονομίες που εξαρτώνται από το κοινό οικοσύστημα της Ερυθράς Θάλασσας, υποχωρεί", δήλωσε ο διοικητής του UNDP Achim Steiner. "Οι προκλήσεις σε αυτό το έργο ήταν τεράστιες, αλλά η ανταπόκριση τόσων πολλών που κατέστησαν δυνατή αυτή την επιχείρηση διάσωσης ήταν εξίσου τεράστια".

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν ότι αποφάσισαν να ηγηθούν του έργου όταν κανένας άλλος οργανισμός δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Εκτός από τη σημαντική χρηματοδότηση από πολλές χώρες, ο ΟΗΕ προέβη σε έκτακτο δάνειο από τα κεφάλαιά του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Εξακολουθούν να συγκεντρώνονται χρήματα ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί το δάνειο του ΟΗΕ.

Οι εκτιμήσεις ποικίλουν σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση της επιχείρησης. Η SMIT λέει δημοσίως δύο με τρεις εβδομάδες για την άντληση. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν πει ότι μπορεί να διαρκέσει έως και 19 ημέρες. Στο τέλος της σημερινής ημέρας σχεδίαζαν να βολιδοσκοπήσουν τις δεξαμενές του Safer για να δουν πόσο πετρέλαιο μπόρεσαν να μεταφέρουν κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Safer είναι αποθηκευμένα 1,14 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι αυτό είναι μόνο το επόμενο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, ενώ απομένουν αρκετά βασικά βήματα. Αφού ολοκληρωθεί η άντληση, η SMIT θα χρησιμοποιήσει εξοπλισμό για τον καθαρισμό των δεξαμενών του Safer, ώστε να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα πετρελαίου. Όλο το υλικό θα αποθηκευτεί επίσης στην Υεμένη και στη συνέχεια το Safer θα προετοιμαστεί για να ρυμουλκηθεί για ανακύκλωση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το Safer θα παραμείνει επ' αόριστον στη θέση. Οι αξιωματούχοι των Χούτι διεκδικούν την κυριότητα του πετρελαίου. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι μετά τη μεταφορά, το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μιας σημαδούρας CALM, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της Υεμένης.