Νέο Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Επιφάνεια της Θάλασσας στη Μεσόγειο (28,71C")

Νέο Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Επιφάνεια της Θάλασσας στη Μεσόγειο (28,71C)
energia.gr
Τετ, 26 Ιουλίου 2023 - 12:24

Eνα νέο ρεκόρ στην ημερήσια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο (28,71C"), υπολόγισε το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών της Ισπανίας, αναλύοντας τα δεδομένα από τους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus, με το αμέσως προηγούμενο να έχει καταγραφεί στις 23 Αυγούστου 2003 με διάμεση τιμή 28,25C".

Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από το Copernicus.

Το Copernicus δήλωσε πρόσφατα ότι στις αρχές Ιουνίου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 1,5C, που είναι το πιο φιλόδοξο ανώτατο όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Τέτοιες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων καύσωνων μεταξύ 2015 και 2019 αποδεκατίστηκαν περίπου 50 είδη, συμπεριλαμβανομένων κοραλλιών και μαλακίων.

Η περιοχή της Μεσογείου, η οποία επλήγη από θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούλιο, έχει χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ως εστία κλιματικής αλλαγής.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, είχε προειδοποιήσει ότι υπήρξε δραστική αλλαγή στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου από τη δεκαετία του 1980 με μείωση της βιοποικιλότητας και την άφιξη αρκετών χωροκατακτητικών ειδών.

Οι εμπειρογνώμονες της IPCC έχουν προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το 20% των ψαριών και των ασπόνδυλων που αλιεύονται στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2060, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί τον στόχο του 1,5C.