Γι’ αυτό και επανερχόμαστε στο θέμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί εκτενώς πριν μόλις μια εβδομάδα (εδώ).
Συνεχή νέα μέτωπα και αναζωπυρώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του στρατού - όπου αυτός έχει κληθεί να παράσχει υποστήριξη. Η αδυναμία, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεσματικής κατάσβεσης και ο απόλυτος αιφνιδιασμός σε άλλες, φανερώνουν κενά στην προετοιμασία και στην εκπαίδευση των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιφρούρησης των δασών της χώρας. Εάν κάτι έγινε ξεκάθαρο στην φετινή σεζόν «πυρπόλησης» είναι η έλλειψη από πλευράς κυβέρνησης στοιχειώδους οργάνωσης των υπηρεσιών, προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού και έλλειψη επιτελικού σχεδίου για την αντιμετώπιση μιας γνωστής και αναμενόμενης «έκτακτης» κατάστασης που, με προβλεπόμενη περιοδικότητα, πλήττει την χώρα κάθε καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υπερηφανεύεται τόσο πολύ για την δημιουργία του «επιτελικού κράτους» και πως, μέσω αυτής της υπέρ- συγκεντρωτικής δομής, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα, ιδιαίτερα μάλιστα αυτά που αφορούν τις φυσικές καταστροφές, σήμερα (29/7), μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, έριχνε την ευθύνη, για μια ακόμα φορά στην κλιματική αλλαγή!
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Political, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: « Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει πολύ πιο έντονα απ’ όσο θα περιμέναμε. Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τα τελευταία 4 χρόνια και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο σχεδιασμού και χρηματοδοτήσεων. Πολλές φορές όμως το φαινόμενο ξεπερνάει την δύναμη του μηχανισμού… Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ως μια ανεξάρτητη δομή…
…Φέτος, ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μεγάλα προγράμματα καθαρισμού δασών υλοποιήθηκαν και δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο στους Δήμους για μέτρα πυροπροστασίας….»
Δεν θα σχολιάσουμε τις ανωτέρω λίαν ατυχείς δηλώσεις οι οποίες, εάν όχι τίποτε άλλο, δείχνουν προκλητική άγνοια του μεγέθους και συνθετότητας του προβλήματος πυρασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Ασφαλώς και δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις φετινές φωτιές, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με την δημιουργία ειδικού Υπουργείου και τα ψίχουλα επιδοτήσεις που δίδονται ανεξέλεγκτα στους δήμους, πολλοί από τους οποίους τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών τους.
Η αποτελεσματική προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας είναι μια πολύ πιο δύσκολη, συνθέτη και μακροχρόνια διαδικασία που, πάνω απ’ όλα, προϋποθέτει μια καλά οργανωμένη και στελεχωμένη δασική υπηρεσία (η οποία μετά σειρά ατυχών παρεμβάσεων διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια έχει στην ουσία διαλυθεί), που να δουλεύει 365/7 ημέρες και φροντίζει καθημερινά τις ανάγκες του δάσους μέσω της οργανωμένης υλοτομίας, της τακτικής αποψίλωσης, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και της οργανωμένης πρόσβασης και περιφρούρησης του δασικού μας πλούτου.
Εάν δεν ληφθεί σοβαρή μέριμνα για την προστασία των δασών, σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει όρθιο ούτε ένα δένδρο, διευκολύνοντας την ακόρεστη όρεξη του νεοέλληνα για οικοπεδοποίηση και κτίσιμο της τελευταίας σπιθαμής γης. Έτσι, όχι μόνο θα έχουμε χάσει δια παντός τον τουρισμό (που μάλλον δεν τον συγκινεί ιδιαίτερα η εικόνα καμένων δασών και λόφων) αλλά θα έχει αλλάξει ανεπίστρεπτα το μικροκλίμα όχι μόνο στις πόλεις αλλά παντού σε όλη την χώρα. Και μάλλον δεν θα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για αυτή την κατάντια, αλλά ο δικός μας κακός εαυτός.
Για αυτό ο ΚΜ, μέσω του επιτελικού του κράτους, καλό θα ήταν, έστω την ύστατη αυτή ώρα, να ζητήσει την συνδρομή των συμμάχων μας (ΗΠΑ, Γαλλίας, Καναδά), ώστε να σταλθούν προς εκπαίδευση στο εξωτερικό μερικές εκατοντάδες επιλεγμένων στελεχών του δημοσίου τομέα που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην δασική υπηρεσία που θα πρέπει να συσταθεί εκ του μηδενός και μάλιστα με την βοήθεια και φυσική παρουσία ξένων εμπειρογνωμόνων. Γιατί, μόνο μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών μας και των πέριξ με αυτά χώρων, θα μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική προστασία και μέριμνα. Και, ασφαλώς, να υπάρξει επιτέλους παραδειγματική τιμωρία (μέσω αλλαγής του ισχύοντος σήμερα νομικού καθεστώτος) των όσων, είτε από αμέλεια ή από δόλο, είναι υπεύθυνοι για τον εμπρησμό των δασικών περιοχών της χώρας.