Διασώστες Κατάφεραν να Ανέβουν στο Φλεγόμενο Fremantle Highway – Κίνδυνος Περιβαλλοντικής Καταστροφής

Διασώστες Κατάφεραν να Ανέβουν στο Φλεγόμενο Fremantle Highway – Κίνδυνος Περιβαλλοντικής Καταστροφής
energia.gr
Σαβ, 29 Ιουλίου 2023 - 16:51

Το φορτηγό πλοίο Fremantle Highway συνεχίζει να φλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στα ανοιχτά της Ολλανδίας. Εντούτοις, η ένταση της πυρκαγιάς στο φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει ηλεκτρικά οχήματα, μειώθηκε και, έτσι, χτες, Παρασκευή, διασώστες κατάφεραν για πρώτη φορά να ανέβουν σε αυτό

την ώρα που οι τοπικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εμποδίσουν μια περιβαλλοντική καταστροφή, που υπάρχει κίνδυνος να προέλθει από το από το πετρέλαιο και τα φλεγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την ολλανδική πυροσβεστική υπηρεσία, η πτώση της θερμοκρασίας επέτρεψε σε ομάδα διασωστών να ανέβουν για πρώτη φορά στο φλεγόμενο πλοίο και να το δέσουν καλύτερα με το ρυμουλκό που το κρατάει ακινητοποιημένο στη θέση του, στα ανοιχτά του νησιού Άμελαντ. «Αυτό θα μας επιτρέψει να το μετακινούμε ευκολότερα και να το έχουμε υπό τον έλεγχό μας», πρόσθεσε η πυροσβεστική, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη του σωστικού συνεργείου δεν παρέμειναν πάνω στο Fremantle Highway αφού ολοκλήρωσαν το δέσιμό του.

Οι ολλανδικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη βύθιση του πλοίου. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σενάρια. Καταφέραμε να ανακτήσουμε λίγο τον έλεγχο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να βγαίνει καπνός», είπε η Λέα Φέρστεγκ, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Στη Θάλασσα του Βάντεν, θα χυθούν έως και 1600 τόνοι βαρέων κλασμάτων πετρελαίων, προειδοποιεί η γερμανική κυβέρνηση και προσφέρει τη στήριξή της στην Ολλανδία «για οτιδήποτε χρειαστεί».

Η ένταση της φωτιάς μειώθηκε, μολονότι η επιχείρηση για την κατάσβεσή της διακόπηκε την Πέμπτη ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί το πλοίο από τη μεγάλη ποσότητα του νερού που έμπαινε μέσα.

Από τους 23 επιβαίνοντες στο πλοίο, ένας Ινδός έχασε τη ζωή του.

Αυτή τη στιγμή το πλοίο συγκρατείται από ειδικό καλώδιο μεταξύ δύο ρυμουλκών, προκειμένου να μένει σταθερό.

Σύμφωνα με την εταιρεία K Line, που είχε νοικιάσει το πλοίο, το Fremantle Highway μετέφερε 3.783 καινούργια αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 498 ήταν ηλεκτρικά.