Τα τελευταία 15 χρόνια, η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει προχωρήσει σε “γενναία” μείωση των εκπομπών CO2 κατά σχεδόν 35%, ενώ η ΕΕ καθαυτή αποτελούσε τον τέταρτο μεγαλύτερο εκπομπέα αερίων θερμοκηπίου το 2019, μετά την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Είναι δε ενδεικτικό το γεγονός ότι το μερίδιο της ΕΕ στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκε από 15,2% το 1990, σε 7,3% το 2019. Εντός της ΕΕ, οι πέντε μεγαλύτεροι ρυπαντές εκείνη τη χρονιά ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία, με τον κλάδο της ενέργειας να είναι υπεύθυνος για το 77,01% των εκπομπών ρύπων, την γεωργία για το 10,55%, την βιομηχανία για το 9,10% και τα απόβλητα για το 3,32%.
Ακόμη και εάν η Ευρώπη επέμενε στην καθολική επίτευξη των στόχων για το 2030 και για το 2050, η συμβολή της στην αναστροφή των πλέον αρνητικών επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, δεν θα αρκούσε για να «σωθεί» ο πλανήτης. Οι φτωχότερες χώρες διαμαρτύρονται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια για τις πιέσεις που δέχονται να συναινέσουν σε αυστηροποίηση των πολιτικών τους για το Κλίμα και διατείνονται ότι θεωρούν άδικο να επωμιστούν, στο βαθμό με τις πλούσιες, τις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνες.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων σε Ελλάδα και άλλα τμήματα του ευρωπαϊκού Νότου πυροδότησε μια νέα εκστρατεία «αφύπνισης» των κοινωνιών για το δυσοίωνο μέλλον που μας περιμένει αν δεν καταφύγουμε άμεσα στον πλήρη μετασχηματισμό του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, ενώ ακούμε καθημερινά ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και πως το κλίμα αλλάζει μπροστά στα μάτια μας.
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ φυσικής, το 2022, John Clauser αντιτείνει όμως με βεβαιότητα, ότι «δεν υπάρχει πραγματική κλιματική κρίση!» Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Epoch Times, δήλωσε ότι «είμαστε τελείως βυθισμένοι στην ψευδοεπιστήμη», ενώ χαρακτήρισε την Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως «μία από τις χειρότερες πηγές επικίνδυνης παραπληροφόρησης.»
Το πόσο οι απόψεις του ενόχλησαν φαίνεται από το γεγονός ότι ακυρώθηκε η παρουσίαση που θα έκανε σε σεμινάριο για τα κλιματικά μοντέλα και τη χρήση τους, στο ΔΝΤ, στις 27 Ιουλίου. Η “αναβολή” της παρουσίασης του νομπελίστα επιστήμονα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανησυχητική, αλλά και ενδεικτική της αντιμετώπισης που επιφυλλάσσεται σε οιονδήποτε διακινεί επιστημονικές πληροφορίες που αντιβαίνουν στην κυρίαρχη άποψη περί της ανθρωπογενούς καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Και όμως, εκεί έξω, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επιστήμη για την υπερθέρμανση του πλανήτη απέχει πολύ από το να θεωρείται παγιωμένη και ότι απαιτείται να δοθεί μεγάλη προσοχή κατά τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής, από “υπεραπλουστευμένες” απόψεις για το μέλλον του κλίματος της Γης.
Το πόσο πρόθυμοι είναι οι κήνσορες της κλιματικής αλλαγής να ανάγουν την καθόλα σεβαστή άποψή τους σε δόγμα, φαίνεται και από το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη χώρα μας, έσπευσαν να αποδώσουν τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Ναι, αλλά οι εμπρηστές;