"Εάν κατασκευάζεται σε μια χώρα όπως η Κίνα, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς ότι δεν θα είναι ένα όχημα για τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων; Αν έχετε ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται από χώρες που ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογία για να κατασκοπεύουν, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και εδώ;", ανέφερε η Telegraph επικαλούμενη έναν υπουργό.
"Πρόκειται για προϊόντα υψηλού κινδύνου. Γνωρίζουμε ότι η Κίνα σκέφτεται πάντα με πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, αν παρείχαν ένα προϊόν που θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να ικανοποιήσει απλώς την επιθυμία του καταναλωτή να πάει από το Α σημείο στο Β, γιατί να μην το κάνουν;".
Νωρίτερα, μια διακομματική ομάδα βουλευτών προειδοποίησε ότι η Βρετανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει τον έλεγχο των κρίσιμων υποδομών της αγοράς αυτοκινήτων της στο Πεκίνο "με όλους τους συνακόλουθους κινδύνους για την ασφάλεια".
"Θα χρησιμοποιηθεί με όλα τα δεδομένα που συλλέγουν, και έτσι γίνεται απίστευτα πολύτιμο και αρκετά επικίνδυνο", δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Η Κίνα πρόκειται να επωφεληθεί από τους νόμους
Επί του παρόντος, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν ποσοστώσεις για πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών από το επόμενο έτος, ενόψει της απαγόρευσης των νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2030, η Κίνα αναμένεται να πάρει τη θέση της.
Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι αν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν καταφέρουν να πιάσουν τους αριθμούς, θα πρέπει είτε να πληρώσουν πρόστιμα είτε να αγοράσουν πιστώσεις από εταιρείες που υπερβαίνουν τους στόχους αυτούς. Ωστόσο, η προειδοποίηση είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα Teslas κινεζικής προέλευσης θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από αυτό. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σήμερα διαθέτει τα μισά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο.
Οι νομοθέτες είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την προηγούμενη στάση της, όταν απαγόρευσε στην κινεζική εταιρεία Huawei τα δίκτυα 5G του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
"Πρόκειται για ρεαλιστικούς κινδύνους. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε θέματα ασφαλείας με τα δίκτυα όπως το 5G".
N.Παλ.