Η Hλιακή Eνέργεια Σώζει την Ν. Ευρώπη - Στην Πρωτοπορία Ελλάδα, Ισπανία

Η Hλιακή Eνέργεια Σώζει την Ν. Ευρώπη - Στην Πρωτοπορία Ελλάδα, Ισπανία
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 8 Αυγούστου 2023 - 15:48

Ισπανία και Ελλάδα πρωτοπορούν στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το άλμα των τιμών της ενέργειας, ως επίπτωση και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η σημαντική αύξηση της ηλιακής παραγωγής στην νότια Ευρώπη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή καταστροφικών 

ελλείψεων στην ενεργειακή τροφοδοσία επιχειρήσεων και οικιακών καταναλωτών κατά τη διάρκεια του αφόρητου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων, που έστειλε στα ύψη τη λειτουργία  συσκευών κλιματισμού.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ενέργεια από τον ήλιο είναι η πλέον κατάλληλη για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, καθώς η ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη κατά το πιο ζεστό κομμάτι της ημέρας, ήτοι, όταν και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς ψύξης βρίσκεται ομοίως στο απόγειό της.

Η Ισπανία πρόσθεσε νέα ηλιακή ισχύ- ρεκόρ 4,5 GW το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα η παραγωγή της τον Ιούλιο να φθάσει σε νέα υψηά όλων των εποχών, ανέφερε η ισπανική εταιρεία ηλεκτρισμού, Red Electrica.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της Ember, η ηλιακή ενέργεια παρείχε σχεδόν το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία τον Ιούλιο, από 16% τον αντίστοιχο μήνα  το 2022.

Αλλά και στην Σικελία, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανάγκη για ψύξη απέφεραν την εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις 24 Ιουλίου, σχεδόν το ήμισυ της υπερβάλλουσας ζήτησης, που ανερχόταν σε 1,3 GW καλύφθηκε από ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ηλιακή παραγωγή στο νησί, τον περασμένο μήνα, ήταν υπερδιπλάσια εκείνης του Ιουλίου πέρυσι.

Στην Ελλάδα, παρά τις ζημιές σε τμήματα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τις πυρκαγιές, η υψηλότερη ηλιακή παραγωγή συνέβαλε στην κάλυψη της ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στη διάρκεια της αιχμής ζήτησης ισχύος, στις 24 Ιουλίου, τα φωτοβολταϊκά έργα κάλυψαν τα 3,5 GW από τη συνολική ζήτηση των 10,35 GW!

Η ηλιακή ενέργεια είναι όμως δημοφιλής ακόμη και σε χώρες όπως το Βέλγιο, όπου η κάλυψη της ζήτησης φτάνει και στο 100% της υπερβάλουσας ενέργειας που απαιτείται στη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών.

Παρά ταύτα, η ηλιακή ενέργεια διατηρεί σχετικά μικρό μερίδιο του μείγματος ενέργειας στις περισσότερες χώρες, όπου κυριαχούν η αιολική ενέργεια, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

Εν όψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική κρίση, με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της SolarPower Europe, προέτρεψαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα και να προωθήσουν έργα που συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια με την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορεί να ανταποκριθεί ώστε να καλυφθούν σύντομα οι στόχοι για το Κλίμα.